eur:
393.33
usd:
367.92
bux:
65878.06
2024. április 24. szerda György

Egy dollár segélyből csak egy cent jut el Haitire

Az amerikai állam a földrengés sújtotta Haiti legfőbb segélyezője, de az AP elemzése szerint minden amerikai dollárból csak egy cent jut el a haiti kormányhoz. Elemzők szerint ez szándékosan történik, mert attól tartanak, hogy a pénz nagy része elveszne.

Bár Haitin most már inkább az újjáépítés a fő kérdés, szerdán - két héttel a földrengés után - újabb túlélőt, egy 16 éves lányt húztak ki a romok alól. Amerikai kutatók szerint a sérültek fele gyerek lehet, és ezért különösen fontos kérdés, hogyan juttatják el az országnak adott segélyt.

A katasztrófa utáni napokban az Egyesült Államok azt üzente, hogy Haiti kormányával karöltve próbálja kezelni a szomszédságában történt példátlan katasztrófát, mostanra világossá vált, hogy a segély elosztását maga akarja ellenőrizni.

Az AP hírügynökség a földrengés után megítélt pénzek és megkötött szerződések iratait elemezve úgy találta, hogy Haiti kormányához közvetlenül, csak több mint 300 millió dolláros segély egy százaléka jut el. Ezt az eljárást a nagy segélyügynökségek is támogatják, amelyek szerint hiba lenne a szétzilált, korrupció által is érintett haiti kormánynak adni az összes forrást.

Szövetségi hivatalnokok úgy döntöttek, hogy inkább a jól ismert és bevált ügynökségeken és szállítókon át juttatják el a segélyt Haitinek. A Washington által juttatott összegnek azonban eddig 40 százalékát költötték az amerikai fegyveres erők kivezénylésére. Õk irányítják a haiti főváros repülőterét, üzemeltetnek egy kórház-hajót és vesznek részt a segélyosztásban és a közbiztonság fenntartásában.

Más országok ugyanakkor bírálták az amerikaiakat, amiért az ő segélyszállító gépeiket - rajtuk például mobil-kórházakkal - többször visszafordították.

A pénz valamivel több, mint egyharmada került a US Aid segélyügynökséghez, amely közvetlenül a túlélőket látja el. Az élelmiszer, takarók, gyógyszerek és generátorok elszállítása a pénz további egytizedét emésztette fel. Az Obama-kormányzat ugyanakkor közvetlenül is akar fizetni a haiti lakosoknak azért, hogy vegyenek részt a romeltakarításban. A napi átlagkereset eddig egy dollár volt, de a 20 napos programban résztvevő 40 ezer ember ennek háromszorosát kapná.

Washington összesen egymilliárd dollárt ígért a katasztrófa sújtotta országnak, míg az Európai Unió 575 milliót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×