eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bulldózerek a luxusvillák ellen

Külföldi menedékjogért folyamodtak egy Moszkva-környéki falu lakosai, miután a hatóságok folytatták a településen a házak lerombolását. Az ingatlanvitában az önkormányzat azt állítja: joga van földre, de ezt mondják az amúgy jómódú közösség lakosai is.

A Moszkvához közeli Recsnyik nem egyszerű falu. Egyrészt azért, mert a diktatúrákban látott jelenetek játszódnak le benne - a hatóságok bulldózerrel bontják a házakat. Másrészt azért, mert a lakosok nem egyszerű, hétköznapi emberek, hanem az orosz elit vagy legalábbis a középosztály tagjai. De mivel a Szovjetunió utáni világ a magántulajdonra épül, felháborítja őket, hogy ki akarják telepíteni őket lebontásra ítélt ingatlanjaikból.

Az negyedbe a hét elején érkeztek meg a dózerek és a rendőrség alakulatai - a lakók szerint felrúgva azt a megállapodást, hogy a hétvégéig időt adnak nekik a kiköltözésre. Szerintük az eredeti alku arról szólt, hogy csak a használaton kívüli házakat bontják le. "Felháborító, ahogy a hatóságok a -25 fokos fagyban az utcára kényszerítik az embereket" - mondta a lakók egyik képviselője. A helyiek ezek után küldöttséget menesztettek az amerikai és német nagykövetségre, hogy menedékjogot kérjenek.

A helyi közösség évek óta vitázik a moszkvai önkormányzattal. A hivatalos szervek szerint a falut egy természetvédelmi területen húzták fel a Moszkva folyó partján - azaz, illegálisan. Csakhogy, a helyiek szerint még a szovjet időkben kaptak tulajdonjogot. Igen, de ezek a jogok már nem érvényesek - vág vissza Jurij Luzskov moszkvai polgármester.

A lakosok között parlamenti képviselők, kormányzók, veteránok és celebek egyaránt megtalálhatók, de az önkormányzat értésre adta, hogy nem lesz elnéző velük. A helyiek ezt érzékelték is, és arra panaszkodnak, hogy a bontók esetenként be sem mutatják a bírósági végzést.

Tudósítók megjegyzik: az eredeti engedély egy "kertváros" építésére szólt, amit úgyis lehet értelmezni, hogy csak hétvégi házakat, dácsákat emelhettek volna. Tény viszont, hogy azóta néhány luxusvilla is megjelent a faluban. Furcsa módon azonban a közeli, és szintén tiltottnak minősített területen emelt Fantasy Island luxus lakóparkban nem jelentek meg a dózerek - jegyzik meg az tiltakozók.

Luzskov polgármestert sokan vádolják azzal, hogy illegálisan sajátít ki telkeket, amelyeken később megjelenhetnek a befektetők. Recsnyiket is csak néhány éve sorolták a természetvédelmi területhez - amit most indokként használnak fel a bontáshoz. A helyiek szerint valójában oligarcháknak akarják átjátszani a telkeket, mert azt állítják: 100 négyzetméter ára egymillió dollár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×