eur:
394.66
usd:
369.26
bux:
65234.11
2024. április 23. kedd Béla

Vége a válságnak - de a gondoknak még nem

2009 utolsó negyedében 0,1 tized százalékkal növekedett Nagy-Britannia gazdasága. A visszaesés tehát megállt, de a brit gazdaság még nem heverte ki a világválság okozta károkat, és a csekély mértékű fejlődés nem oszlatja el a szakértők aggodalmait.

Gordon Brown miniszterelnök abban reménykedett, hogy a legkésőbb májusban tartandó választások előtt érdemlegesen fellendül a gazdaság, és az elmúlt év utolsó negyedének adatai azt mutatják, hogy a fejlett országok közül sereghajtóként ugyan, de Nagy-Britannia is maga mögött tudhatja a válságot.

Tény, hogy a mutatók végre nem visszaesést jeleznek, de a 0,1-es, csekély fejlődés csalódást keltő. Ráadásul a világ legnagyobb kötvénykereskedelmi tanácsadó cége, a Pimco éppen most bocsátott ki figyelmeztetést a befektetőknek, miszerint Nagy-Britannia gazdasága, elsősorban hatalmas hitel-visszafizetési kötelezettségei miatt, még igen gyenge lábon áll, tehát jelenleg nem tanácsos itt invesztálni.

A következő negyedévi jelentést áprilisban teszik közzé, és ha ez nem mutat olyan mértékű gazdasági fejlődést, mint amilyet a kormány vár, tehát 1 vagy 1,5 százalékosat, akkor még az is előfordulhat, hogy a választás időpontját előrehozzák, mert baj lehet a költségvetéssel.

Mutatkoznak pozitív jelek is a brit gazdaságban, például csökken a munkanélküliek száma, és kevesebb ingatlant kell kisajátítani részlettörlesztési képtelenség miatt.

A szigetországban a világátlagnál nagyobb arányú volt a visszaesés, közel öt százalékos. Ebből a mély gödörből nehéz kikerülni. Előrejelzések szerint a fejlett országok gazdasága 2010-ben 2,1 százalékkal fog növekedni, az Egyesült Államoké 2,7-tel, a brit fejlődés pedig elmarad ettől.

A mindennapi élet drágulása kihat a kiskereskedelemre is. A britek több szerszámot vásárolnak, mert a ház körüli javításokat maguk végzik el, nem hívnak ki javító kisiparost. Fellendült az edények eladása, mert többen főznek otthon, és kevesebben vásárolnak drágább bio ételeket.

A 0,1 százalékos növekedés láttán a britek kevéssé bizakodók, nem látják a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek a gyors hatását, tehát emiatt is gyengül a kormánypárt esélye a választások megnyerésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×