eur:
394.4
usd:
370.17
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Már nem aggódik annyira az EU

Enyhültek a görög pénzügyi válság körüli nemzetközi aggodalmak: a befektetők ugyanis nagy érdeklődéssel várták az év első államkötvény kibocsátását. Mindez arra utal, hogy Athénnek mégsem lesznek rövidtávon fizetési gondjai.

Húszmilliárd euró értékben vásároltak öt éves lejáratú, fix kamatozású görög állampapírokat a hétfői aukción a külföldi befektetők. Az athéni kormány ennek a negyedére számított.

A nehéz idők azonban nem múltak el, és - ahogy a Financial Times megjegyzi - Görögországnak fizetnie kell az éveken át tartó tékozlásért. A görög papírok hozama rekordnagyságú az eurózónában mércének számító német papír hozamához képest.

Görögországra a belső kényszer mellett külső nyomás is nehezedik, hogy tegye rendbe pénzügyeit. Az eurózóna többi, 15 tagországa azt sürgeti, hogy állítsa helyre a pénzügyi fegyelmet.

Az athéni kormány tavaly ismerte el, hogy jelentősen alábecsülte a költségvetési hiányt. Az egyik ok: a politikai nyomás miatt manipulálták a görög állami statisztikai szolgálat adatait.

Görögországnak tavaly 60 milliárd eurót kellett előteremtenie az ország rövidtávú finanszírozására. Az idén már csak 53 milliárd kell majd, de elemzők szerint nehezebb lesz összeszedni a pénzt. A befektetők attól tartanak, hogy az év folyamán szigorodnak a hitelezés feltételei.

A görög tőzsde viszont egyelőre bizakodó és emelkedéssel reagált a vártnál jobban sikerült állampapír aukció hírére. Ennek hatására a többi, pénzügyi gondokkal küszködő eurózóna ország papírjainak hozama is esett, és közelebb került a német állampapíréhoz.

Az EU illetékesei "régóta esedékes, jó irányba tett lépésnek" nevezik a görög kormány hiánycsökkentő programját. Sok európai kormány ugyanakkor értésre adta: Athénnek magának kell megoldania gondjait a költségek jobb ellenőrzésével és hatékonyabb adóbehajtással, és nem várhatja el a rendkívüli segélyt partnereitől. Máskülönben sérülhet az euróba vetett bizalom - véli sok európai politikus és bankár - teszi hozzá a Fin Times.

A görög kormány arra készül, hogy két év alatt közel 13 százalékról kevesebb, mint háromra csökkenti a költségvetési hiányt. Még Brüsszelben is azt mondják, hogy ez komoly csapás lesz a görögök életszínvonalára. Mivel az országban amúgy is nagy hagyománya van a politikai és esetenként az erőszakos tiltakozásnak, a kormány nagy fába vágja a fejszéjét - azaz az EU-ban is úgy tartják, nem biztos, hogy Athén meg fogja tudni valósítani programját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×