eur:
393.3
usd:
367.97
bux:
66129.98
2024. április 24. szerda György

A válság mellett Haiti lesz a fő téma Davosban

Az Alpok egy festői szépségű völgyében fekvő Davos régi svájci üdülőhely - most azonban nem a turisták, hanem a nemzetközi gazdasági élet vezetői találkoznak politikusokkal, hogy az immár 40. alkalommal rendezett Világgazdasági Fórumon négy napon át elemezzék a pénzügyi válság lezárásának lehetőségeit. A Világgazdasági Fórumot ezúttal a francia államfő nyitja meg.

A közel két és fél ezer résztvevő nem annyira Nicolas Sarkozy beszédére, hanem inkább a kínai miniszterelnök-helyettes, Li Kej-csiang nyilatkozatára kíváncsi, ugyanis a Világgazdasági Fórumra készített jelentés - amely lényegében a tárgyalások napirendjét is meghatározza - utalt arra, hogy nem lehet kizárni a Kínai Népköztársaság pénzügyi összeomlását.

Erre utalt a tekintélyes amerikai közgazdász, Nouriel Roubini is, rámutatva arra, a közelmúltban a busás hozam reményében csillagászati összegű külföldi töke áramlott Kínába, és nincs kizárva, hogy ezek a spekulatív befektetések most légbuborékként fognak szétpattanni.

Egy évvel ezelőtt a frissen kirobbant pénzügyi válság hatására a rövid távú megoldás volt a vezető a davosi fórum témái között, s míg akkor a legjelentősebb bankárok nagy része inkább otthon oltotta a tüzet, idén a találkozót a legtöbben a színfalak mögött folytatott tárgyalásokra próbálják felhasználni, hogy kifejtsék érveiket a pénzügyi rendszer megrendszabályozása ellen és bonus juttatásaik védelmezésére.

Napirendi pont még a Haitin történt földrengés okozta károk helyreállítása, illetve a szigetország gazdasági talpra állítása - amely mellett várhatóan az ENSZ rendkívüli haiti megbízottja, Bill Clinton volt amerikai elnök fog érvelni.

A szombatig tartó értekezleten több mint 2500-an vesznek részt, biztonságukra ugyancsak több ezer svájci rendőr ügyel.

A Világgazdasági Fórumot a tekintélyes német közgazdász, Klaus Schwab szervezte meg 40 évvel ezelőtt, akkor még Európai Üzleti Szimpózium néven.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×