Dubai befogadja a csalókat és a pénzmosókat?

Infostart
2010. január 25. 18:30
A nemzetközi nyomozószervek figyelme egyre inkább Dubai felé fordul, ahol több, csalással és pénzmosással vádolt ember is menedékre talált - írja a brit Observer. Az indiai hatóságok például elfogtak egy üzletembert, aki évi 18 milliárd dollárt mosott tisztára az emirátusokban. De az ő esete csak a jéghegy csúcsa.

Naresh Kumar Jain indiai milliomos 18 hónapja volt szökésben, amikor végre lecsaptak rá az indiai hatóságok. Azzal vádolják, hogy drog- és gyémántdílerek pénzét mosta tisztára dubai bejegyzésű cégén keresztül. Az ENSZ korábban például azt állította, hogy a kongói háborút is a Dubaiba exportált gyémántokból és nyersanyagokból finanszírozzák.

A mesés gazdagsággal és rohamos fejlődéssel összekapcsolt emirátus felett tavaly év végén kezdtek el gyülekezni a viharfellegek, amikor közölte: elhalasztja több tízmilliárd dollár tartozás visszafizetését. Az Observer szerint mostanra világossá vált: Dubai nemcsak az olajdollárokból, de maffiapénzekből is növekedett és az al-Kaida is itt jut forrásokhoz.

Az Egyesült Államok amerikai nagykövete nemrég drámai módon úgy fogalmazott: naponta tízmillió dollár készpénzt csempésznek Afganisztánból Dubaiba, főkép a heroindílerek.

Az Observer szerint viszonylag könnyű emirátusi útlevélhez jutni, és így bankszámlát nyitni. Ismeretlen ingatlantulajdonosok tömege vásárolt dubai lakást, úgy, hogy soha nem is tartózkodik ott - írta a pénzmosás egyik módjáról a lap, amely forrásai azt mondták: a legtöbb ilyen "befektető" oroszországi pénzeket mos tisztára.

Sokan megjegyzik, hogy már régóta ismert jelenségről van szó: egy helyi üzletember azt mondta: Dubai kikötő, szabad kereskedelmi zóna - ebből él.

A Pénzügyi Akciócsoport nevű nemzetközi pénzügyi nyomozószerv 2008-ban élesen bírálta az Emirátusokat, amiért túl keveset költenek a pénzmosás elleni harcra. A szervezet februárban tanácskozik arról: mely országokat tegyen a pénzügyi gyakorlatuk miatt rizikós országok listájára.

Dubai illetékesek nem tagadják, hogy van még tennivaló, de azt mondják: nem jogos csak az Emirátusokra irányítani a figyelmet, amikor olyan nemzetközi problémáról van, amely fejlett nyugati országokban is jelen van.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást