Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nyertek a sztrájkolók, ismét lesz sör

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Belgiumban véget ért a sörgyári dolgozók sztrájkja, akik blokádot vontak a világ egyik legnagyobb gyártójának helyi telepei köré. A tiltakozás már a szállításokra is kezdett kihatni. Végül a munkaadó egy időre meghátrált, és jegelte a tervezett elbocsátásokat.

Belgium arról híres, hogy minden falunak legalább egy sörfőzdéje van, és a látogató számlálni sem tudja a nedű különböző fajtáit. Ezért furcsának tűnt, hogy épp a sörellátás kezdett akadozni egy dolgozói tiltakozóakció miatt.

A belga bárokban, kocsmákban és közértekben kezdett elfogyni a polcokról a Stella Artois, Leffe, Hoogarten és Jupiler - az Anheuser-Busch InBev nemzetközi sörkonszern helyi gyárait ugyanis kéthete tartották blokád alatt a dolgozók.

Az ellen tiltakoztak, hogy az AB- 303 fővel, belgiumi munkaereje 10 százalékával akarta csökkenteni a létszámot. A munkások fadobozokból raktak tüzet például a Löveni gyár előtt, Liege-ben pedig 11 órára túszul ejtették az üzemigazgatókat. Később azzal próbálták az utca népét az oldalukra állítani, hogy ingyen osztogatták a sört.

A pénzügyi-gazdasági válság nyomán világszerte tízezrével szűntek meg a munkahelyek. A belga dolgozókat azonban az dühítette fel, hogy az AB-InBev, amely a világ legnagyobb sörgyártója, a múlt év harmadik negyedévében másfél milliárd dolláros profitot termelt.

A tiltakozás nyomán végül a sörgyári capriccio egy időre véget ért. Az egyik dolgozói szakszervezet, az ABBV azt mondta: az elbocsátási tervet visszavonták, és így pénteken feloldják a blokádot.

Kommentátorok azonban megjegyzik, hogy a belgák felbátoríthatják az A-B InBev más európai dolgozóit. A cég ugyanis Nyugat-Európában 800 alkalmazottat akar elküldeni, de eddig Belgiumon kívül nem volt tiltakozás.

Arra is emlékeztetnek, hogy Európában kezd visszaesni a sörfogyasztás - igen, még a belgáknál is, akik 2008-ban már egyötödével kevesebb sört ittak, mint 2000-ben.