eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Minden tizedik irakit megnyomorította a háború

Minden tizedik irakit rokkanttá tette a háború, az azt megelőző szankciók és szórványos szövetséges bombázások - állítják külföldi civilszervezetek. A végtagjaikat elvesztett emberek háromnegyede nem jut protézishez, és a rokkantaknak havi 40 dollárból kell megélniük.

A szövetséges inváziót követő években a jogvédő szervezetek próbálták folyamatosan emlékeztetni a közvéleményt arra, hány iraki halt meg a háborúban és az azt követő káoszban és terrorban. Az Iraq Body Count nevű weboldal 100 ezerre becsülte a polgári halottak számát. Arról azonban kevés szó esett, hogy hány embert nyomorított meg a háború és az azt megelőző szankciók.

Az iraki egészségügyi minisztérium kétmillióra becsüli a rokkantak számát. Az amerikai Mercy Corps nevű civilszervezet szerint azonban inkább három millió körüli lehet az adat - ez azt jelenti, hogy a háború és az azt megelőző évek szövetséges bombázásai és a szankciók az iraki lakosság egytizedét nyomorították meg.

Az iraki kormány arra panaszkodik, hogy nehezen tudja ellátni a végtagjaikat veszített vagy mozgáskorlátozott embereket. Az országban 21 rehabilitációs központ és 12 protézisgyártó üzem működik - említi meg az AP. De mivel nincs elegendő nyersanyag, az amputáción átesett irakiaknak csak az egynegyede jut hozzá művégtaghoz. Ezeknek az embereknek a kormány havi 40 dollárnyi segélyt folyósít.

Azok, akik maguk akarják megvenni a protézist, azzal szembesülnek, hogy akár több ezer dollárt is kérhetnek tőlük. Az iraki mozgáskorlátozottak most azért kampányolnak, hogy a márciusi választások után a parlament módosítsa az alkotmányt, és emelje be az alapszabályba a fogyatékkal élők jogainak garantálását.

Az AP jelentésében megemlíti Hamza Hamed paralimpiai úszó történetét. Hamza egy amerikai bombázás után vesztette el a lábát. Korábban nem tudott úszni, de amikor testvére fuldokolni kezdett egy folyóban, a vízbe vetette magát - így lett belőle úszó. Õ még valamennyire szerencsés, mert az olimpiai bizottságtól hétszer annyi pénzt kap, mint az átlagos rokkantak - 275 dollárt - de még így is a szüleinél él feleségével, és négy gyerekével egy szobában - derül ki a jelentésből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Megoldódott Kijev legnagyobb problémája: mehet Ukrajnának a támogatás - Háborús híreink szombaton

Sikerült átpréselni az amerikai képviselőházon azt a törvényjavaslatot, mely összesen 95 milliárd dollárnyi támogatás szétosztását teszi lehetővé Ukrajna, Izrael és a csendes-óceáni térség államai között. A G7 szintén új támogatásról egyezett meg, a NATO pedig hosszas unszolás után eldöntötte: küldenek még légvédelmi eszközöket Kijevnek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×