Uniós szinten hangolják össze az elektromos autók fejlesztését

Infostart
2010. január 21. 11:15
Egy közös európai elektromos jármű kifejlesztésének érdekében február elejére San Sebastianba hívta az EU tagállamok ipari minisztereit a soros elnökséget betöltő Spanyolország kormányfője. Mintegy válaszként José Luis Rodríguez Zapatero nyilatkozatára Berlinben a kancellár bejelentette, hogy az elektromos gépkocsik kidolgozására és nagyipari gyártásának előkészítésére magához rendelte a német autó- és elektromos ipar vezetőit.

Az autó- és az energiaipar vezetői, valamint a gazdasági, továbbá a közlekedési minisztérium államtitkárai már ma este előzetes tanácskozásra gyűlnek össze a kancellári hivatalban.

Már az előző, nagykoalíciós kormány félmilliárd eurót ütemezett be a múlt év közepén az elektromos autók kifejlesztésére. Az összeget azonban mind a mai napig nem tudták hasznosítani, mert nem dőlt el, pontos felhasználásáról a gazdasági vagy a közlekedésügyi miniszter dönthet-e.

A kancellári hivatalban ma estére tervezett tanácskozás előtt gyors megegyezés született a két minisztérium megbízottaiból álló közös bizottság létesítéséről. Ennek feladata, hogy még idén felhasználják a tavaly előirányzott félmilliárd eurót.

Lapértesülések szerint a kancellár különös jelentőséget tulajdonít a korszerű technológia ütemes fejlesztésének, ami belevág az elektromos autók bevezetését célzó elképzelésbe. A berlini kormány azt szeretné, hogy tíz éven belül egymillió árammeghajtású gépkocsi közlekedjen a német utakon.

Törekszik viszont arra is, hogy a német autógyárak minél hamarabb kifejlesszék az elektromos kocsik szériagyártását biztosító technológiát, ezért Angela Merkel május elejére a kancellári hivatalba rendelte az ügyben illetékes ipari vezetőket, továbbá a gazdasági és a közlekedési minisztert.

Mindez illeszkedik az EU soros elnökségét betöltő spanyol kormányfő azon igyekezetéhez, hogy uniós szinten összehangolják az elektromos autó kifejlesztését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást