eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Omaba személyes kudarca a republikánus győzelem

Egy nappal a kínos választási vereség után az amerikai demokraták és Barack Obama elnök is hajlik arra, hogy még inkább felvizezzék az egészségügyi törvényjavaslatot - abban bízva, hogy valamilyen törvényt mégiscsak el tudnak fogadni.

A republikánus Scott Brown még be sem fejezte az ünneplést, miután megnyerte a massachusettsi szenátusi helyet, és így képes lesz megakasztani a sokak által gyűlölt egészségügyi reformtervet. Csak egyetlen szenátusi hely elveszéséről van szó, de pár órával a vereség után a demokraták máris arról beszélnek: hajlandók tovább felvizezni a javaslatot, csakhogy a republikánusok, akiknek voksaira immár szükség lesz, belemenjenek annak elfogadásába.

Obama közben elismerte, hogy "az emberek dühösek", de azt állította: nem elnöksége egy éve miatt, hanem azért, ami az előző nyolc évben történt. Scott Brown, aki a republikánusok ünnepelt sztárja lett, viszont azt mondta: Massachusettsben népszavazást tartottak Obama első évéről.

Az elnök úgy indult neki a politikája sarokkövének nevezett egészségügyi reformnak, hogy mindenkire ki akarta terjeszteni a szolgáltatást, meg akarta tiltani, hogy a magánbiztosítók egészségi állapot vagy életkor alapján diszkriminálják az ügyfeleket, és áraik lenyomására akarta késztetni őket azzal, hogy egy állami egészségbiztosító is megjelent volna a piacon. Ahogy kezdett erősödni a közvélemény és a republikánusok ellenállása, úgy volt kénytelen kivenni a javaslat egyes elemeit, és a törvény ma már egy süllyedő léggömbhöz hasonlít, amelynek utasai minden súlyos tárgyat kidobálnak, de az továbbra is csak ereszkedik.

A politika foglya

Az állami egészségbiztosító tervét már rég kidobták, a demokraták - törvényhozói "szupertöbbségük" elveszítése után - most hajlandók még tovább vizezni a javaslatot, így például a biztosítók egy idő után igenis diszkriminálhatnák ügyfeleiket.

Úgy tűnik, a 90-es években, Bill Clinton elnöksége alatt egyszer már megfúrt amerikai egészségügyi reform továbbra is a politika foglya marad. Egyes kétségbeesett demokrata politikusok ugyanis szavazási trükkökkel szeretnék életben tartani a törvényt. Az amerikai törvénykezési rendszer szerint a Kongresszus és a Szenátus is saját törvényt fogad el, ezeket összegyúrják, majd egy szuper-végszavazáson lesz belőle "igazi" törvény, amelyet az elnök aláír.

A massachusettsi választás előtt már megkezdődött a két javaslat összegyúrása, ám ez most elakadhat - hiába figyelmeztette Obama a törvénykezőket. Így egyes demokraták szerint az alsóháznak is a csomag szenátusi változatát kellene elfogadnia. Ezt viszont sokan politikai manipulációnak tartják.

Akárhogy is lesz, Barack Obama súlyos presztízsveszteséget szenvedett: egy évvel ezelőtt változást ígért, de ellenállásba ütközött. Azt mondta, hogy az egészségügyi törvény lesz kormányzása legfontosabb eredménye - most azonban már arról is beszélnek, hogy a törvényt több darabra vágva, részenként fogadják el - és így kérdéses, hogy mi marad az eredeti elképzelésből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×