Szigorúan megbüntetik azt, aki fiatalkorúnak ad el alkoholt

Infostart
2010. január 20. 17:20
Nagy-Britanniában egyre komolyabb társadalmi problémát okoz a fiatalokat, még a tizenévesek korosztályát is érintő alkoholizmus. 2001-ben oldották fel azt a rendeletet, amely kötelezővé tette a pubok este 11 órás zárását, és azóta a fiatalok között elterjedt az éjjeli alkoholizálás kultusza. Ennek próbál véget vetni a brit kormányzat.

2001-ben az volt az elképzelés, hogy a brit pubok éppen olyan nyitvatartási függetlenséget élvezzenek, mint társaik Európa más országaiban, és Angliában is le lehessen ülni késő este, akár éjfélig vagy az után sörözgetni, iddogálni.

De a fiatalok nem csak egy krigli sörre térnek be, hanem nagy ivászatokat rendeznek, locsolják a vodkát a sörbe, a kólát a whiskybe, és ez után részegen tántorognak az utcákon. Az alkoholizmus okozta egészségkárosodás miatti kórházi beutalások száma 2001 óta 69 százalékkal emelkedett. Hasonlóképpen a részegen elszenvedett sérüléseké.

Szomorú tény, hogy a tizenéves angol lányok is rászoktak az ivásra. Ha 18 éven aluliak, tehát a pubban nem szolgálják ki őket, az élelmiszerboltban vesznek gyenge almabort vagy félalkoholos üdítőket és így isszák magukat részegre a parkokban vagy az autóparkolókban. A fiatalok új káros szenvedélyének, a részegségig vitt társas ivászatnak már elnevezése is van, a "binge drinking". Erre hívogatják egymást a pubokba vagy az éjszakai mulatókba.

Az italkimérések élnek a lehetőséggel. Ilyen feliratok láthatóak: "Igyál tíz fontért annyit, amennyit csak bírsz!" vagy: "25 év alatti nőknek leszállított árak".

Ezért született új rendelet arról, hogy amelyik pub káros alkoholfogyasztásra biztatja a fiatalokat, annak a menedzserét 20 ezer fontig terjedő pénzbüntetésre vagy hat havi elzárással lehessen büntetni. Ezen túl szigorúbban kell ellenőrizni, hogy a szeszes italt rendelő vendég elmúlt-e 18 éves, és a bort áprilistól kezdve egy és egynegyed decis űrtartalmú pohárban, nem pedig két és fél decisben szolgálják ki, ugyanis a nők között terjedt el a szokás, hogy több pohár borral részegre isszák magukat.

Májusban választás lesz Nagy-Britanniában és a kormányzás átvételére esélyes konzervatív párt tervei között van a gyengén alkoholos üdítők és az erős almabor illetékének emelése, a tizenévesek alkoholizálásának megfékezése érdekében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást