eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma

Világszerte hozzáférhetők a német dokumentumok a koncentrációs táborokról

Németországban digitalizálták annak a levéltárnak az anyagát, amely a koncentrációs táborokba hurcolt emberek adatait őrizte. Az anyagi így világszerte hozzáférhetővé vált a kutatók számára.

Németországban Bad Arolstein fürdőváros nevét nem annyira egészségügyi adottságai miatt ismerik, hanem az ott létesített levéltárról, ugyanis archívumában tárolják a II világháború alatt a koncentrációs táborokba hurcolt emberek adatait.

Az adattár korábban a világháborús szövetségesek fennhatósága alatt állt, jelenleg a levéltár a holokausztáldozatok dokumentumainak
összegzésére specializálódott International Tracing Service hatáskörébe tartozik. 1998 óta az archívum összesen 84,5 millió képet és dokumentumot szkennelt be.

Az összegyűjtött adatokba való betekintést azonban csak 2007 után engedélyezték kutatók számára. A müncheni Süddeutsche Zeitung beszámolt arról, hogy az International Tracing Service közel másfél évig tartó munkával a többi közt 350 ezer, a szövetségesek által vezetett úgynevezett CM1 kartotékot dolgoztak fel.

Ezek a dokumentumok információkat tartalmaznak azoknak a sorsáról, akiknek adatait a koncentrációs táborok, kényszermunkatáborok és fogolytáborok felszabadítása után rögzítették.

A dokumentumok koncentrációs táborokat túlélt emberek tanúvallomásait tartalmazzák és utalnak arra, hogy miért akarnak kivándorolni. A Süddeutsche Zeitung szerint az elmúlt hét során 2,3 millió új képet juttattak el a jeruzsálemi Jad Vasem múzeum, a washingtoni holokauszt múzeum, illetve a hasonló célból létesült varsói, luxemburgi és belgiumi központok kutatóihoz is.

A Bad Arolstein-i dokumentációs központ előtt még óriási feladat áll, mert fel akarja dolgozni a táborokat túlélő összes gyerek sorsára vonatkozó adatokat, a leveleket és további, általános dokumentumokat tartalmazó iratokat is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×