eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Származási helyük alapján "szakosodnak" a roma bűnözők

Egyre komolyabb fejfájást okoznak a francia hatóságoknak a kelet-európai országokból, elsősorban Romániából érkező bűnözők. Tavaly a rendőrség mintegy 1800 fiatal nőt tartóztatott le - kétszer annyit, mint egy évvel korábban, akik csoportokba verődve a tömegközlekedési eszközökön az utasok és a turisták megtámadására, illetve kirablására szakosodtak.

A francia rendőrség mintegy háromezerre becsüli azoknak a romániai cigányoknak a számát, akik Párizs külvárosaiban telepedtek meg, és akik a bűnözés legkülönbözőbb formáiból tartják fenn magukat. A nyomozók annyit már tudnak a működésükről, hogy alapvetően a származási településük szerint csoportosulnak, és nem keverednek egymás között.

A Temesvárról érkező romák például az agresszív koldulásra, a Bukarest külvárosaiból származók a gépkocsik szélvédőjének lemosására szakosodtak. A dél-romániai Þãndãrei és Slobozia városokból érkezők a bankautomaták mellett posztolnak és általában a magányos, idősebb emberektől lopják el az éppen felvett pénzeket, a sorozatos betörések szervezői pedig az ugyancsak dél-romániai Tulcea városából származnak.

Az eddigi vizsgálatok azt is kiderítették, hogy a bűnözőket jól szervezett, maffiaszerű csoportok foglalkoztatják, az "alkalmazottak" pedig "munkájukkal" általában a saját hazájukban a szüleik vagy családjuk által felvett hitelek kamatait törlesztik. Nem véletlen, hogy Franciaországban ezt a jelenséget "modern rabszolgaságnak" nevezik.

A rendőrség munkáját egyébként nagymértékben nehezíti, hogy az elkövetők jelentős része 11 és 15 év közötti kiskorú, akiket megbízóik mindenféle hivatalos papír nélkül küldenek a "bevetésekre", így tettenéréskor gyakorlatilag lehetetlen az azonosításuk, ráadásul mivel kiskorúak, sem kiutasítani, sem elítélni nem lehet őket. Az egyik sajtónak nyilatkozó rendőr szerint a fiatal rablókban mindez máris egyfajta büntetlenségi érzetet alakított ki.

A Romániából érkező bűnözők által okozott problémák már több mint tíz éve foglalkoztatják a francia hatóságokat, és az ügy miatt Nicolas Sarkozy 2002-ben, még belügyminiszterként Bukarestbe látogatott. Az akkor kötött megállapodás értelmében a francia hatóságokat azóta romániai rendőrök segítik a jelenség jobb megértésében és visszaszorításában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×