Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarországra telepíti át a gyárát a Bosch

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kilencszáz állást számol fel - és telepíti ezek nagy részét Magyarországra Walesből a Bosch autóalkatrész-gyár. A brit szakszervezetek tiltakoznak, azok a magyar dolgozók viszont örülhetnek, akik munkához juthatnak majd a jövő évben.

A globalizált gazdaságban az, ami az egyik embernek bánat, a másiknak öröm lehet. Nagy-Britanniában a reggel vezető híre volt, hogy a Bosch autóalkatrész és motorgyártó bezárja walesi üzemét, és a gyártást Magyarországra telepíti át.

900 munkahely szűnik az gyártóegység teljes stopjával, de azt még pontosan nem tudni, hány új dolgozó kap majd állást, amikor a tervek szerint 2011-ben Magyarországon folytatja a munkát az üzem. Miden bizonnyal a miskolci Bosch-egységbe települ át a gyártás - hírek szerint ugyanis egy már létező gyárba viszik át a termelést, és Miskolcon már most gyártanak indítómotorokat.

A Cardiff közelében fekvő miskini Bosch-gyár igazgatója elmondta: a magyar munkaerő 65 százalékkal olcsóbb, mint a walesi - egyszerűen nem volt más választásuk.

A szakszervezetek most arról fognak alkudozni, hogy milyen végkielégítést kapjanak a munkások.

A magyarok számára örömhírt jelentő döntést Walesben sokk fogadta. Maga a Bosch indítómotor divíziójának német elnöke - korábban a helyi gyártóegység igazgatója - nyilatkozott, és mondta el, hogy milyen nehéz volt számára a döntés.

A Bosch-csoportot különösen sújtotta a gazdasági válság: a Walesben gyártott indítómotorok eladásai 45 százalékkal estek vissza a tavalyi évhez képest. A Bloomberg megjegyezte: a motorokat luxusautókhoz és teherkocsikhoz gyártják, ezekre pedig leesett a kereslet.

A cég először szeptemberben figyelmeztette a dolgozókat, hogy bajok lehetnek, ha nem sikerül növelni a megrendeléseket.