eur:
392.97
usd:
366.41
bux:
66861.19
2024. április 25. csütörtök Márk

Bocsánatot kértek a Wall Street-i bankárok

Bocsánatot kértek a Wall Street-i bankárok a pénzügyi válsághoz vezető magatartásuk miatt, arra azonban már nem voltak hajlandók, hogy szigorúan megnyirbálják fizetésüket. A bankvezetők egy amerikai vizsgálóbizottság előtt jelentek meg.

Az amerikai - és így a nemzetközi pénzvilág - meghatározó bankvezetői, avagy helyi szlengben "a világ urai" sajnálják, hogy olyan kockázatos módon léptek fel, ami elősegítette az egész világgazdaságot lefékező pénzügyi válság kialakulását.

Ugyanakkor azzal érvelnek, hogy az adott helyzetben döntéseik még helyesnek tűntek.

A négy nagy bank, köztük a Goldman Sachs és a Bank of America vezetői egy kongresszusi vizsgálóbizottság előtt jelentek meg, és voltak kénytelenek végighallgatni a dorgálást.

"Az amerikaiaknak joguk van haragudni a zsíros bankárbónuszok miatt" - mondta Phil Angelides, a pénzügyi válságot vizsgáló kongresszusi különbizottság elnöke. A testület egy egész éven át fogja kutatni a krízis okait és tanulságait.

Angelides egy ponton csaló autókereskedőkhöz hasonlította a bankárokat. A rizikós lakáshitelek "újracsomagolása" ahhoz hasonlít, mint amikor valaki hibás fékekkel elad egy autót, majd biztosítást köt a sofőrre.

Brian Moynihan, a Bank of America elnöke azt mondta: megértik a polgárok haragját. A bankszektor sok kárt okozott, és hálás, amiért az adófizetők kimentették.

Õ is és mások is védelmükbe vették azonban dolgozóikat és azt mondták: nekik nem volt szerepük a válságban, sőt elfogadták a fizetéscsökkentést is - az állami segélyt pedig visszafizették.

Jamie Dimon, a JPMorgan and Chase vezérigazgatója azonban értésre adta: a csillagászati bónuszok nem kerülnek a történelem süllyesztőjébe, mert a bankoknak úgymond továbbra is - igaz felelős módon - de tudniuk kell magukhoz csalogatni a tehetséges szakembereket.

A bankvezetők azzal védekeznek: szigorították a prémiumrendszert, és ha valaki nem teljesít, akkor visszakérhetik a jutalompénz egy részét. A bizottság előtt megjelent vezetők azt a négy bankot képviselték, amelyek 90 milliárd dollár áthidaló kölcsönt kaptak az államkasszából.

A pénzügyi válságot követően heves viták után megszavazott banki segélycsomag 700 milliárd dollárt tett hozzáférhetővé az amerikai bankoknak. Közben a Fehér Ház közölte, Obama elnök új intézkedést jelent be, hogy biztosítsa: az adófizetők visszakapják a pénzt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×