eur:
393.52
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az al-Kaida gépei az Atlanti-óceán felett repkednek

Az al-Kaidának is köze volt ahhoz az illegális légi hálózathoz, amelyek gépei ide-oda repkednek az Atlanti-óceán felett - derült ki egy bizalmas amerikai kormánydokumentumból. Az állítólagos hálózatban drogtermesztők és gerillák is benne vannak.

Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium feljegyzése még 2008-ban készült, de most szivárgott ki. E szerint "szeptember 11. óta példátlan módon" használnak fel bűncselekményekhez repülőgépeket.

Az anyag arra figyelmeztetett, hogy egyre több féllegális gép halad át rendszeresen az Atlanti-óceán felett. Az útvonal egyik végén az Andok kokain-előállító területei találhatók, ahol például a FARC kolumbiai gerillamozgalom az úr, a másik végén pedig Nyugat-Afrika legingatagabb országai - idézi a jelentést a Reuters.

Illetékesek szeirnt a problémával annak idején nem foglalkoztak, a jelentést figyelmen kívül hagyták, és most már úgymond sokkal nagyobb a gond.

A szürke légiflottában immár a légcsavaros gépek mellett sugárhajtású magángépek, sőt, a forgalomból korábban kivont Boeing 727-es utasszállítók is megtalálhatók. Ezek a gépek tonnaszám hozzák-viszik a kokaint és valószínűleg a fegyvereket is olyan helyekre, ahol az al-Kaida frakciói elősegítik az Európába irányuló drogcsempészetet.

Amerikai és afrikai illetékesek - akiknek beosztását vagy hatáskörét a tudósítások nem írják körül - azt mondják, hogy legalább 10 olyan gépet találtak, amelyek 2006 óta rendszeresen használják az útvonalat. Némelyiket véletlenül fedezték csak fel, így akár több gépről is szó lehet - figyelmeztetnek.

A tudósításban egyedül megnevezett Alexandre Schmidt, az ENSZ drogellenes ügynökségének Nyugat-afrikai képviselője azt mondta: az utóbbi egy évben a hálózat kiterjedt és több Boeing 727-es is repül az útvonalon.

Az eredeti jelentés szerzője egy drogelhárítással foglalkozó és repülési ügyekben is szakértő amerikai belbiztonsági illetékes neve elhallgatása mellett azt mondta: dühíti, hogy mennyire nem figyeltek oda a kérdésre azóta, hogy megírta a dokumentumot.

Szakértők szerint a gépek Venezuelából indulnak, és Mauritániában, Maliban, Sierra Leonéban, vagy Guinea Bissauban landolnak - ezekben az államokban sok a használaton kívül helyezett vagy illegális leszállópálya, légi radar pedig nem mindenhol működik. Latin-Amerikában a drogszállítók azzal csapják be a hatóságokat, hogy helyi utakra kérnek engedélyt, de az utolsó pillanatban módosítást kérnek. Maliban novemberben felfedeztek egy Boeing 727-est, amely több tonna kokaint rakodott ki. Mivel nem tudott újra felszállni, ezért felgyújtották.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×