Öt százalékkal csökkent tavaly a német GDP

Infostart
2010. január 13. 11:55
Németországban az elmúlt évben kereken öt százalékkal zuhant a nemzeti össztermelés. Ezzel a második világháború óta a legsúlyosabb válságát élte át Európa legnagyobb gazdasága.

A lehangoló statisztikai adat nem érte teljesen váratlanul a szakértőket, mert a pénzügyi válság hatásai már korábban is közismertek voltak, így a legtöbben 4,8 százalékos visszaeséssel számoltak. Egy évvel korábban még csaknem másfél, 2007-ben pedig 2,5 százalékkal gyarapodott a német nemzeti össztermelés.

A tavalyi öt százalékos csökkenésre vonatkozó adat ellenére a gazdasági élet vezetői derűlátóak, ugyanis a munkanélküliség felszökésétől való aggodalom nem igazolódott be, és a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek köszönhetően már élénkülni kezdett a konjunktúra és az idei kilátások - ha egyelőre szerényen is, de - a válság okozta csapások fokozatos kiküszöböléséről tanúskodnak. Becslések szerint idén már másfél százalékos fellendülésre lehet számítani Németországban.

A konjunktúra alakulásában azonban fontos szerepet játszanak a nemzetközi pénzügyi feltételek, amelyeket az Európai Központi Bank elemzői változatlanul bizonytalannak ítélnek. Így csaknem biztosra vehető, hogy EKB kormányzótanácsának holnap esedékes idei első ülésén változatlan szinten, azaz egy százalékon hagyják a bankok közti kölcsönzésben irányadó központi kamatlábat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást