Inforádió

Meghallgatom Élő adás

H1N1: Az egészségügyi hatóságok nyakán marad a vakcina

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban a tartományok egészségügyi miniszterei és az érintett gyógyszergyár vezetői megegyeztek abban, hogy a H1N1-es vírus ellen ősszel megrendelt 50 millió adag oltóanyagból csak 34 milliót vesznek át. A jelek szerint azonban még így is jelentős mennyiségű szérum marad a tartományok nyakán.

Az újinfluenza-járvány kitörésekor a szakemberek még azzal számoltak, hogy két adag oltásra lesz szükség a védettség megszerzéséhez. Időközben kiderült, hogy egyetlen szérummal megelőzhető a fertőzés, de még ez iránt is nagy érdektelenség, illetve a fenntartás nyilvánul meg a német közvéleményben, következésképpen az oltóanyag zöme a tartományok egészségügyi hivatalának nyakán maradt.

Márpedig ősszel csaknem 420 millió euróért rendeltek annyi szérumot, amely a lakosság egyharmada számára lett volna elegendő. Miután a halálos kimenetelű járvánnyal való fenyegetés alaptalannak bizonyult, a lakosság alig öt százaléka oltatta be magát az új típusú influenza ellen.

A most született megállapodás értelmében a szérumot előállító GlaxoSmithKline nevű brit gyógyszergyár csak 34 millió oltóanyag átvételére kötelezi a német tartományokat, ezek így az eredetinél 133 millió euróval kevesebb összeg átutalására kényszerülnek.

A gyógyszergyár nagyvonalúnak tűnő magatartását alighanem részben az magyarázza, hogy a napokban az Európa Tanács bírálta a járványkezelés módját, és a gyógyszer gyártók esetleges befolyását emlegette.

A német tartományok a raktáron maradt oltóanyag jelentős hányadát Franciaország és Nagy-Britannia példáját követve valószínűleg felkínálják majd a harmadik világ országainak.