A meteorológus szerint le kellett volna zárni az autópályát

Infostart
2010. január 12. 12:20
A meteorológusok szerint az idei tél átlagosnak mondható, a tartós hóeséssel és kemény hideggel járó nehézségeket azonban a közvélemény súlyos viszontagságként éli meg Németországban. Tény, hogy az ország északi térségében változatlanul komoly problémát okoz a havazás és az utak eljegesedése.

Hamburg térségében az autópálya hálózat jó részét szinte az egész éjszaka le kellett zárni, mert a jegesedés miatt számos baleset történt. Noha ezek jó része csupán anyagi kárral és legfeljebb kisebb sérüléssel járt, a rendőrség célszerűbbnek találta a forgalom elterelését, mert így elejét lehetett venni, hogy a torlódás következtében mozdulatlanná vált gépkocsisorok utasai órákon át fagyoskodjanak a farkasordító hidegben.

A német tévé legismertebb meteorológusa, Jörg Kachelmann úgy vélte, hogy az idei tél átlagosnak mondható, csupán a hatóságok nem készültek fel kellőképpen az ilyenkor természetes havazásra, és ha átmenetileg eleve lezárják a Balti-tengerrel párhuzamos A-20-as autópályát, az elmúlt napokban sok balesetet is el lehetett volna kerülni.

A tartós havazás ma is nehéz feladat elé állítja az észak-németországi köztisztasági hivatalt, Hamburg, Bréma és Rostock térségében több ezer alkalmazottja megfeszítve küzd a tornyosuló hóakadályok felszámolásán, és így mára még a Balti-tenger partja menti német fennhatóság alatt álló szigeteken is minden községet megközelíthetővé tettek.

Ennek ellenére a térségben sokfelé ma is szünetel a tanítás az iskolákban. Az előrejelzés a hóesés lecsengését és a nulla fok körüli hőmérséklet átmeneti tartóssá válását jósolja.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást