Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Váratlanul Jemenbe látogatott a német külügyminiszter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német külügyminiszter közel-keleti körútja során váratlanul Jemenbe utazott, ahol Szaleh államfővel az ország válságos helyzetéről és az ezzel szoros kapcsolatban álló nemzetközi terrorizmusról folytatott tanácskozást. Jemen a világ egyik legszegényebb országa és mint a karácsonykor történt merényletkísérlet is bizonyítja, az al-Kaida egyik főfészke lett

Guido Westerwelle előzőleg Szaúd-Arábiában tárgyalt és a rijádi kormánnyal egyetértett abban, hogy gazdasági támogatás útján közre lehet működni a Jemenben gyökeret vert nemzetközi terrorizmus fészkének kifüstölésében.

Mint emlékezetes karácsonykor egy Jemenben terrorkiképzésben részesült nigériai fiatalember megkísérelt felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet. Azóta a washingtoni és a
londoni kormány közös erőfeszítésbe kezdett, hogy a jemeni hatóságokkal együtt megpróbálja elejét venni az al-Kaida megtelepedésének az arab országban.

Tény, hogy Jemen a világ egyik legszegényebb országa, burjánzik a korrupció, a hatalmon lévő kormány nem ura a helyzetnek és a bizonytalanságot megtetézik a szeparatista törekvésekkel együtt járó fegyveres villongások.

Mindez kiváló feltételt biztosít az al-Kaida számára titkos kiképzőtáborok fenntartásához. A német külügyminiszter látogatása Szaanában, amelyet biztonsági okból nem közöltek előre, illeszkedik az amerikai és a brit kezdeményezéshez, de a szomszédos Szaúd-Arábia törekvését is szolgálja, ugyanis közös cél a terrorizmus megfékezése és ezt - mint Guido Westerwelle is hangsúlyozta - főleg Jemen gazdasági stabilizálása révén lehet előmozdítani.

A nyugati kormányok ugyanis attól tartanak, hogy Jemen rövidesen az Ádeni-öböl afrikai partján fekvő Szomália sorsára jut ami beláthatatlan következménnyel járhat nemcsak a térség, hanem az egész világ biztonsága szempontjából is. Így nem meglepő, hogy a német külügyminiszter indítványára a jemeni kérdést is felvették a január végén Londonban tervezett nemzetközi Afganisztán értekezlet napirendjére.