eur:
392.77
usd:
366.06
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Váratlanul Jemenbe látogatott a német külügyminiszter

A német külügyminiszter közel-keleti körútja során váratlanul Jemenbe utazott, ahol Szaleh államfővel az ország válságos helyzetéről és az ezzel szoros kapcsolatban álló nemzetközi terrorizmusról folytatott tanácskozást. Jemen a világ egyik legszegényebb országa és mint a karácsonykor történt merényletkísérlet is bizonyítja, az al-Kaida egyik főfészke lett

Guido Westerwelle előzőleg Szaúd-Arábiában tárgyalt és a rijádi kormánnyal egyetértett abban, hogy gazdasági támogatás útján közre lehet működni a Jemenben gyökeret vert nemzetközi terrorizmus fészkének kifüstölésében.

Mint emlékezetes karácsonykor egy Jemenben terrorkiképzésben részesült nigériai fiatalember megkísérelt felrobbantani egy amerikai utasszállító repülőgépet. Azóta a washingtoni és a
londoni kormány közös erőfeszítésbe kezdett, hogy a jemeni hatóságokkal együtt megpróbálja elejét venni az al-Kaida megtelepedésének az arab országban.

Tény, hogy Jemen a világ egyik legszegényebb országa, burjánzik a korrupció, a hatalmon lévő kormány nem ura a helyzetnek és a bizonytalanságot megtetézik a szeparatista törekvésekkel együtt járó fegyveres villongások.

Mindez kiváló feltételt biztosít az al-Kaida számára titkos kiképzőtáborok fenntartásához. A német külügyminiszter látogatása Szaanában, amelyet biztonsági okból nem közöltek előre, illeszkedik az amerikai és a brit kezdeményezéshez, de a szomszédos Szaúd-Arábia törekvését is szolgálja, ugyanis közös cél a terrorizmus megfékezése és ezt - mint Guido Westerwelle is hangsúlyozta - főleg Jemen gazdasági stabilizálása révén lehet előmozdítani.

A nyugati kormányok ugyanis attól tartanak, hogy Jemen rövidesen az Ádeni-öböl afrikai partján fekvő Szomália sorsára jut ami beláthatatlan következménnyel járhat nemcsak a térség, hanem az egész világ biztonsága szempontjából is. Így nem meglepő, hogy a német külügyminiszter indítványára a jemeni kérdést is felvették a január végén Londonban tervezett nemzetközi Afganisztán értekezlet napirendjére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×