eur:
394.02
usd:
364.82
bux:
65490.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kína befogta Németországot is

Immár nem Németország, hanem Kína a világ legnagyobb exportőre. Mindez elemzők szerint újabb jele annak, hogy a gazdasági hatalom Nyugatról Keletre vándorol át.

1,2 ezer milliár dollár - ekkora értékben exportált árucikkeket Kína az elmúlt esztendőben, és ezzel megelőzte az eddig legnagyobb exportőr-nemzetet, Németországot, amely "csak" 816 milliárdos kivitelt tudott produkálni.

Kína már eddig is a világ legnagyobb autófelvevő- és acéltermék piaca volt, és az új adatok arra emlékeztetnek, hogy erősödő ipari hatalom, olaj, vasérc és más importőr állammá lépett elő. Ami szintén lényeges az az, hogy Kína fontos befektetővé vált és szava van a világgazdaság irányításában.

A kommunista államnak régóta vezető pozícióban állt Németországot annak ellenére sikerült megelőznie, hogy világszerte visszaesett a kereslet a pénzügyi-gazdasági válság nyomán.

A távol-keleti ország már néhány éve megkezdte a menetelést a csúcs felé. 2007-ben előzte meg Németországot és vált a világ harmadik legnagyobb gazdaságává, és várakozások szerint hamarosan maga mögé utasítja Japánt is. Az első helyen az Egyesült Államok áll. Az export-offenzívával Kína a világ legnagyobb külföldi valutatartalékát halmozta fel 2 ezer milliárd dollár értékben.

Pekingnek még a válság idején is sikerült előrébb jutnia - a kormány közel 600 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagja nyomán nőtt a belső fogyasztás, miközben a nyugati országok a visszaeséssel küzdöttek.

A hangzatos eredmények ellenére Kína egy főre jutó exportja még mindig sokkal alacsonyabb a jóval kisebb lakosságú Németországéhoz képest. Kína jobbára olcsóbb termékeket, míg Németország inkább magas technológiájú árukat exportál. És, úgy tűnik, a németeket egyelőre nem zavarja a helycsere - ők szállítják a vezető kínai cégek számára a gyártósorokat. Jelzi viszont a kínai ipar fejlődését, hogy az elmúlt évben 41 százalékkal megugrott a vasérc és 14 százalékkal az olaj behozatala.

A nyugati partnerek ugyanakkor panaszkodnak: Kína azért tudja növelni az ezekből készült árucikkek kivitelét, mert mesterségesen alacsony árfolyamon tartja nemzeti valutáját, a jüant. A kínai pénzt azonban bizonyos piacokon éppenséggel a dollár árfolyamvesztése is gyengíti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×