eur:
395.1
usd:
371
bux:
65141.96
2024. április 19. péntek Emma

Bontják az illegális bevándorlók otthonait Rosarnóban

Olaszországban kiújult a vita a bevándorlásról, azt követően, hogy több száz külföldit telepítettek ki egy városból az ott kirobbant etnikai erőszak miatt.

A délen fekvő Calabria tartomány Rosarno nevű városában három napon át folytak összecsapások a helyi lakosok, és a főként afrikai bevándorlók között. A baj akkor kezdődött, amikor a helyiek közül néhányan megtámadták a külföldieket.

A zavargásokban több mint 50 ember, köztük közel 20 rendőr sebesült meg. A hatóságok ezt követően léptek fel és telepítettek ki a városból ezer embert, akiknek többsége Afrikából érkezett illegális bevándorló.

Még olyanok is elhagyták a várost, akiknek tartózkodási engedélyük van, mert azt mondták: a hatvanas évek Amerikájának lincshangulatát idézte fel, ami Rosarnóban történt.

A rendőrség megkezdte a bevándorolók illegálisan emelt otthonainak elbontását, és azok, akik jogtalanul léptek be az országba, arra számíthatnak, hogy kitoloncolják őket. Roberto Maroni belügyminiszter szerint a rendőrök példás módon oldották meg a helyzetet, a politikailag polarizált Olaszországban azonban az eset újabb parázs vitát robbantott ki.

A belügyminiszter az éveken át tartó "téves toleranciáról" beszélt, míg az ellenzék idegengyűlölet szításával vádolta meg a kormányt. Az egyik baloldali lap "etnikai tisztogatásnak" nevezte a történteket, és türelemre szólított fel XVI. Benedek pápa is. "A bevándorló kultúrájában, hagyományaiban és eredetében más, de neki is vannak jogai és kötelességei, amiket tisztelni kell" - mondta az egyházfő a Vatikánban.

A zavargások akkor robbantak ki, amikor fehér fiatalok légpuskával rálőttek a munkából hazatérő bevándorlókra. Ketten megsebesültek. A külföldiek ezt követően autókat törtek össze és kukákat gyújtottak fel. A helyiek erre további támadásokkal válaszoltak. Calabriában 8000 illegális munkás dolgozik, akik főleg a zöldség és a gyümölcs betakarításban segédkeznek - jegyzik meg tudósítók. A bevándorlásellenes Északi Liga egyik politikusa azt mondta: ezt a munkát olaszoknak kellene végezniük, de ehhez meg kell emelni a fizetéseket

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×