eur:
394.01
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

A német fagyban csak az A20-os 200 autó esett a hó fogságába

A figyelmeztető előrejelzések beigazolódtak: Németország egész területét hótakaró fedi, kiváltképpen azonban az északi tartományokban okoz a kemény tél súlyos közlekedési problémákat. Persze nemcsak a közúti hanem a légiforgalomban is komoly fennakadások vannak

 Az A 20-as autópálya az ország újraegyesítése után készült el és Lübecket köti össze a lengyel határhoz közel fekvő Greifswalddal.

Megnyitása óta most fordult elő első alkalommal, hogy le kellett zárni, mert a hófúvás miatt járhatatlanná vált. Noha a rendőrség már korábban is figyelmeztette az autósokat, hogy csak rendkívüli esetben használják gépkocsijukat, az A20-as autópálya közel 200 jármű számára csapdának bizonyult, mert a tomboló hóvihar egyszerűen lehetetlenné tette az előre jutást.

Így a vezetők számára nem maradt más választás, mint egyszerűen leállni és várni a jószerencsét, azaz a mentőalakulatok megjelenését. Vasárnapra virradóan a hókotrók megfeszített erővel igyekeztek szabaddá tenni az utat legalább a mentőalakulatok számára, hogy elérhessék a járművekben rekedt fagyoskodókat és elszállíthassák őket a közeli helységek jól fűtött iskolaépületeibe, ahol átvészelhetik az autópálya szabaddá tételéig tartó órákat.

Ez ugyanis még eltart egy ideig, mert a hókotró járművek szinte lépésben tudnak előrehaladni az elakadt teherkocsik és személyautók miatt. Persze a vasútforgalmat is súlyosan érinti a zimankó. Egy szerelvény immár tegnap este óta vesztegel a nyílt pályán és utasai a fűtetlen kupékban dideregnek. A bajt az áramkiesés okozta, miután több felé a hótömeg súlya alatt fák zuhantak a magasfeszültségű vezetékekre.

Az időjárási szeszélyért a Daisy névre keresztelt alacsony nyomású rendszer és a sarkvidéki eredetű hideg levegő ütközése a felelős, ami éppen Németország térségében történt. Előbb a francia-német határt vette célba, ahol szombatra virradóan több, mint 300 Franciaország felé tartó teherautó akadt el, majd az ország középső területén tombolt és okozott súlyos fennakadásokat a légiforgalomban. Nürnbergben kicsúszott a kifutópályáról az Air Berlin Boeing 737-es gépe,de sérülés nem történt. Egy hét alatt ez volt a harmadik eset, amikor az Air Berlin repülőgépével hasonló, szerencsére kisebb probléma történt.

Európa második legnagyobb légikikötőjében, a frankfurti repülőtéren csak megfeszített erővel tudják úgy-ahogy fenntartani a forgalmat, de még így is számos járatot kellett törölni illetve elirányítani, a pórul járt utasokat pedig szállodákban elhelyezni. A meteorológia előrejelzése szerint a Földközi-tenger felől érkező és nagy nedvességtartalmú alacsony nyomású rendszer és az északi hideg levegő összecsapása még napokig éreztetheti hatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×