Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A marokkói só menti meg Németországot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A mínusz 10 fokot napközben is megközelítő hideg, a fagy és a jég súlyos fennakadásokat okoz Németországban is a közúti, a vasúti és a légi közlekedésben is. Az autópályákon egyre több a baleset, a vonatok pedig sokfelé a menetrendben rögzítettnél jóval ritkábban közlekednek. Több tengeri kikötő forgalmát csak jégtörők bevetésével tudják fenntartani, de a belvízi hajózásban is egyre több a fennakadás. A tartós hidegben megfagyott hajléktalanok száma már tíz felé emelkedett.

Németországban már hetek óta havazik és fagy, és noha korábban környezetvédelmi okra hivatkozva elvetették az utak sózását, jobb megoldás híján ismét visszatértek az eddig leginkább bevált módszerhez.

Az ipari sótartalék azonban gyorsan fogy, ezért a hatóságok már karácsony után megkongatták a vészharangot, figyelmeztetve a lakosságot, hogy ha a hőmérséklet továbbra is jóval fagypont alatti marad, akkor csak a főutakat fogják sózni.

Szerencsére Marokkóból váratlan segítség érkezett: a Tiwala nevű teherhajó, fedélzetén ötezer tonna ipari sóval befutott Hamburg kikötőjébe. Az üzlet mindkét fél számára előnyösnek ígérkezik, mert ugyan Marokkó étkezési sóként adta el a német közúti forgalom számára felmentésként érkezett árut, a közvélemény nagy megkönnyebbüléssel fogadta a hajó igencsak drága rakományát, mert így az elkövetkező hetekben is dacolni lehet a várható faggyal.