eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Mélyponton az autóeladások

Rekordértékkel estek az autóeladások az Egyesült Államokban, amely azt jelezheti, hogy kulturális változás állt be, és az autó lassan már nem számít elengedhetetlen vagyontárgynak.

Az autó a huszadik század során az amerikai életforma meghatározó része volt. Egyaránt jelképezte az egyéni szabadságot és a jólétet - az 1990-es évek végére és az ezredforduló elejére a tengerentúlon divatba jöttek a hatalmas terepjárók, amelyek jóval nagyobbak, mint amire gazdáiknak szüksége lenne.

Az ezredforduló második évtizede azonban úgy tűnik, gyökeres változást hoz: az Egyesült Államokban a II. világháború óta tavaly fordult elő először, hogy több autót vontak ki a forgalomból, mint ahányat üzembe helyeztek. 2009-ben 14 millió kocsi, furgon és teherautó mondott búcsút a széles, nagy utaknak, miközben csak 4 millió új kocsi talált gazdára - áll az Earth Policy Institute jelentésében.

Az Egyesült Államokban még így is 250 millió jármű van, miközben a jogosítvánnyal rendelkezők száma 209 millió - de ez most négymillióval csökkent.

Mindennek az oka a gazdasági válság, és különösen az, ami az elmúlt évben az amerikai autóiparral történt. A három nagy autógyár közül a Chrysler és a GM fájdalmas csődeljáráson ment át, és szerencséjük volt, hogy a szövetségi kormány hajlandó volt megmenteni őket. Közben az eladások közel 22 százalékkal estek vissza az előző évhez képest - az emberek inkább nem vásároltak, mert attól féltek, hogy elveszítik a munkájukat - jegyezte meg az Earth Policy Institute jelentését idéző Guardian.

A kutatóintézet szerint nemcsak a válságról van szó. Telítődött a piac - hasonlóan Japánhoz, ahol a 90-es években 21 százalékkal csökkent a kocsik száma. Emellett az Egyesült Államokban is folytatódott a városokba való áramlás, és immár a lakosság négy ötöde városlakó. Közben az önkormányzatok egyre emelik a parkolás árát és behajtási díjak kivetését tervezik. Ezek a tényezők elérhetik azt is, hogy állami beavatkozás nélkül is csökken az Egyesült Államok üvegházi gáz kibocsátása - mondta Lester Brown, az Earth Policy Intézet elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×