A briteket nem zavarja a rekord mennyiségű hó

Infostart
2010. január 7. 14:00
Ha Nagy-Britanniában hó esik, az általában néhány nap alatt el is olvad. Idén azonban egyelőre nem hoz melegebb légtömegeket a Golf-áramlat, a szigetország napok óta a hó és jég fogságában didereg. Az előrejelzés szerint újabb havazás várható.

Tízezer brit iskolában tartanak kényszerű tanítási szünetet, áram-kimaradások vannak, és a forgalom akadozik. A kotrógépek megszabadították a hótól a nagyobb autóutakat, de a szokatlan hideg miatt tükörjég borítja az utakat. Rengeteg a baleset, kamionok fordulnak keresztbe az úton, akadályozva a forgalmat. London Brent nevű külterületén egy emeletes autóbusz a jeges úton túl lendületesen vette a kanyart és a helyi gyógyszertár kirakatában kötött ki. Szerencsére senki sem sérült meg.

Manchesterben éjszaka mínusz tizennyolc fokot mértek, csúsznak az utak, fogytán az útszóró só, és a leszórt homokra visszafagy a jég.

Dél-Angliában 25 ezer ,Surrey, Oxfordshire és Berkshire megyékben négyezer lakás maradt villanyáram nélkül, mert a hó terhe alatt kidőlő fák zuhantak a vezetékre vagy a jég miatt önműködően kikapcsoltak a biztonsági berendezések.

A repülőterek forgalma a kezdeti fennakadások után helyreállt, de mindenhol késésekre kell számítani, Heathrow-n és Lutonban is. A kereskedelemnek 14 milliárd font kiesést okoz a rendkívüli időjárás, s a munkahelyekről három millióan hiányoznak a közlekedési nehézségek miatt.

Mindezt elég jókedvűen veszik tudomásul a britek. A tanítási szünetet élvező gyerekek vidáman szánkóznak, vagy - mivel legtöbbjüknek nincs szánkója - csúszkálnak lábtörlőn, plasztik zsákon, szemetes bödön fedelén. Az egyik bulvárlap sajtófotóján látható a rendőr, aki a londoni Alexandra park meredekén a zavargásoknál használatos, műanyag rohampajzsán szánkózik lefelé.

Az angol humor a hóember-szobrászatban is megmutatkozik. Manchesterben az egyik telefonfülkében áll egy hóember, bizonyára a meteorológiai intézetet hívja és örömmel hallja, hogy újabb havazás várható, Plymouthban két hóember várakozik a buszmegállónál. Bár az is lehet, hogy a busz a hó miatt késett és közben két helybéli polgárt ellepett a szakadó hó.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást