Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Miért nem tartalékolt a kormány elég földgázt?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Harminc éve a leghosszabb hideghullám tört rá Angliára. A szigetország nagy részét vastag hó borítja, jelentős fennakadásokat okozva a légi és közúti közlekedésben. Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy nem tartalékolt elegendő gázt, a készletek csak nyolc napig tartanak ki.

A sarkvidéki magas légnyomás miatt hideghullám tört be nemcsak Ázsia és Amerika egyes vidékeire, de Észak-Európába és Nagy-Britanniába is. Angliában mintegy harminc éve nem volt ilyen hosszan tartó hideg és ekkora hó. Volt, ahol huszonöt-harminc centi esett a keddről szerdára virradó éjszaka.

Bár a meteorológiai intézet időben jelezte, hogy szokatlanul erős havazás várható, sok ezren mégis autón indultak munkába, s hazatérőben az úton rekedtek. Az A3-as autópályán több ezer gépkocsi akadt el a hóban, és katonai egységeket kellett a helyszínre vezényelni a kimentésükre. Mintegy ezer iskolában szünetel a tanítás.

Az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy nem készült fel kellően a szokatlan meteorológiai viszonyokra, és a fogyasztás ugrásszerű növekedése miatt az országnak már csak nyolc napra elegendő gázkészlete van. Nagy-Britannia immár nem földgáz exportőr, az Északi-tenger gázmezői kimerülő félben vannak, a szükségletnek csak a felét fedezik. Norvégiai, orosz és közel-keleti gázbehozatalra van szükség, s a tárolókat nem töltötték fel kielégítően.

Baj van az utak szórására szükséges sóval is. A havazás által érintett megyékben sok helyen nincs belőle elég, máshonnan kellene odaszállítani, de épp a behavazott utak okozzák a szállítási nehézségeket. Úgy hírlik, afrikai kikötőkből indultak só szállítmányok Anglia felé.

A vidéki élelmiszer-áruházakban megugrott a konzerv ételek eladása és sokan vásárolnak a másfél kilós kiszerelésű sóból. De az utóbbi napokban nagyon sokan veszik a macskatulajdonosok számára árusított homokot is, ezzel szórják fel a kerti utakat és a ház előtti járdát.