Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Komoly gondokat okoz a hideg és a hó Kínában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kínában olyan gondokat okozott hideg és a hóesés, hogy egyes tartományokban korlátozni kellett az áramszolgáltatást. A lakosokat arra sürgetik, hogy takarékoskodjanak a földgázzal is. A megugró energiaigények miatt apadtak az energiatermelésre használt szénkészletek.

A hó közvetlenül vagy közvetve az ipari termelésben és a mezőgazdaságban is gondokat okoz Kínában, ahol havas eső és szokatlan hideg köszöntött be a déli tartományokban is.

Sanghajban és a part menti tartományokban fagypont körülire esett a hőmérséklet, s ennek nyomán drámaian megugrott az energiafogyasztás. Ám a közlekedési gondok miatt akadozik a szénellátás, miközben az energiagyártók és a szénellátást biztosító cégek vitatkozni kezdtek az árakon.

Tudósítók szerint ez ahhoz vezethet, hogy áramszünetek jöhetnek és akadozhat az ipari termelés, ha folytatódik a rossz idő.

A kínai Elektromos Hálózatot Szabályozó Ügynökség hivatalos lapja, ha kicsit bürokratikusan fogalmazva is, de értésre adta: gondok lehetnek. "A szénellátás feltételei nem adnak okot optimizmusra" -fogalmazott a lap. Kína központi és keleti tartományaiban a készletek ugyanolyan alacsonyak, mint az év végén voltak.

Elemzők azonban azt is mondják, hogy még ez az állapot sem lassíthatja le komolyan Kína gazdasági növekedését. A 2008-as sokkal nagyobb fennakadások is alig mutatkoztak meg a GDP-ben - jegyezte meg a Reuters.

Az északi tartományokban - így a fővárosban, Pekingben is - központi fűtés működik, míg délen az embereknek jobbára maguknak kell beszerezniük a tüzelőt. Jelentések szerint azonban még a kiemelten kezelt Pekingben is korlátozták a fűtést a középületekben.