Összeomlott a szlovák útdíjszámláló rendszer

Infostart
2010. január 5. 12:30
Komoly fennakadásokat okoz a szlovák-cseh határátkelőkön a nemrég bevezetett elektronikus útdíj. Problémák vannak a rajkai határállomáson is.

Több cseh-szlovák határállomás cseh oldalán 6-8 kilométeres teherautó-sor várakozik. A gondot az okozza, hogy az elektronikus rendszer ma hajnalban lefagyott, emiatt rövid időre leállították a megtett kilométert regisztráló fedélzeti egységek árusítását. Enélkül pedig a három és fél tonnánál nehezebb teherautók már nem közlekedhetnek az ország kijelölt útjain.

A szlovák rendőrség a műszaki gondok miatt a szlovák-morva határ mentén ma néhány óráig kivételt tett, és a várakozó kamionokat a számlálóműszerek nélkül engedte be Szlovákia területére, azzal az ígérettel, hogy mai nap folyamán nem fogják megbüntetni a sofőröket emiatt.

Komplikációk vannak a rajkai szlovák-magyar határátkelőnél is, ahol több kilométeres dugó alakult ki, emiatt a magyar rendőrség a személyautó forgalmat az autópályáról a régi rajkai közúti határállomásra irányította át.

A szlovákiai fuvarozók szövetsége továbbra is tiltakozik az elektronikus útdíj bevezetése ellen. Az útvám kilométereként hat és 21 eurócent között mozog, ami elsősorban a kis- és középvállalkozóknak okoz komoly gondokat.

A díjak beszedését végző SkyToll társaság elismerte, hogy vannak kisebb fennakadásokat, ám ezeket a cég szerint sikerül folyamatosan elhárítani, és a rendszer egészében véve sikeresen működik. Az első nap során több mint 250 ezer euró volt a díjbeszedő társaság bevétele. A szakemberek szerint a rendszer igazi próbája csak a holnapi állami ünnep után várható, amikor teljesen ütemben beindul a közúti teherszállítás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást