Közösen használná a tenger adta energiát kilenc európai állam

Infostart
2010. január 5. 18:40
Az Északi-tenger melléki országok átfogó megállapodást kötöttek az újrahasznosítható energia felhasználásáról. a 30 milliárd euróra becsült terv keretében a víz, a szél és a napenergiát akarják hasznosítani.

A belga, a brit, a dán, a francia, a holland, az ír, a német és a norvég kormány megegyezett abban, hogy a jövőben az Észak-tengert energiaforrásként fogja felhasználni. A megállapodásba bevonták Luxemburgot is.

Az érintett kormányok illetékes minisztériumai a jövő tavasszal kidolgozzák a több évre szóló terv részleteit, amelyek anyagi fedezetébe bevonják a legnagyobb európai energiaellátó cégeket is.

Az árapályból származó, valamint a szél- és a vízenergiát akarják nagy mennyiségben felhasználni, ami óriási beruházásokat igényel: az Északi-tengeren óriási szélkerekeket fognak üzembe helyezni, amelyeket víz alatti kábellel kötnek össze, a partok mentén pedig az árapályból eredő vízerőt akarják energiává változtatni.

A költségeket a müncheni Süddeutsche Zeitung értesülése szerint 30 milliárd euróra becsülik. A kilenc9 ország között aláírt megállapodás célja az újrahasznosítható energiaforrások sokrétűvé tétele, hogy ezáltal kiküszöböljék az ezen a téren tapasztalt eddigi időjárás-függést.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást