Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem blokáddal tiltakoznak a teherfuvarozók Szlovákiában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovákiában eddig nem okozott nagyobb fennakadást a teherfuvarozók tiltakozó akciója.

Az előzetes tervekkel ellentétben nem vették blokád alá hétfőn a benzinkutakat a szlovák teherfuvarozók, ehelyett a töltőállomásokon aláírásgyűjtéssel tiltakoznak az elektronikus útdíj bevezetése ellen. Az akció este 6 óráig tart.

A teherszállítók azt kifogásolják, hogy a január elsején bevezetett útdíj túl magas, a rendszer hibásan működik, és a díjfizetés olyan utakra is kiterjed, amelyek rossz minőségűek. Az autósoknak problémáik vannak az útdíj méréséhez szükséges műszerek beszerzésével is. Állítólag több helyen hiányoznak, míg máshol csak hosszú sorban állás után lehet bezserezni azokat.

A tiltakozást szervező Szlovákiai Fuvarozók Szövetsége négy követelést terjesztett elő: ezek közé tartozik az útadó és az üzemanyagok forgalmi adójának csökkentése, valamint az elektronikus útdíj beszedésének leállítása addig, amíg nem készül el az érintett útszakaszok jegyzéke, s azok nem lesznek megfelelő módon megjelőlve.

A megmozduláshoz viszont nem csatlakozott a nagy fuvarozókat tömöritő Cesmad szervezet, bár annak is vannak komoly fenntartásai a január elsején bevezett útdíjrendszer ellen.

A teherfuvarozók azt is állítják, hogy az útdíj tönkreteheti vállalkozásukat. Többször az is elhangzott, hogy Szlovákia déli vidékeinek fuvarozói számára kedvezőbb a magyar sztrádák használata, mint a hazai, rosszabb minőségű úthálózaton való autózás.

A 3,5 tonnát meghaladó összsúlyú teherjárművek, illetve azok, amelyek több mint 9 személy szállítására alkalmasak, 6,3-20,9 eurócent között fizetnek egy kilométer használatáért, az út, illetve a jármű típusától függően.

Szlovákiában az elektronikus útdíjrendszer összesen 2037 kilométer autópályára, gyorsforgalmi útra és más első osztályú útra terjed ki.

A hatóságok rendszeresen ellenőrizni fogják az autósokat. Akik mérőműszer nélkül térnek a kijelölt útszakaszokra, 2655 euróig terjedő bírság fenyegeti. A rendelet betartását az erre a célra létrehozott útdíjrendőrség ellenőrzi. A személyautók a szlovák sztrádákon továbbra is matricával közlekedhetnek, ezek ára tavalyhoz viszonyítva nem változott, az éves matrica 36,5 euróba, azaz csaknem 10 ezer forintba kerül.