Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Európa egyik legenyhébb drogtörvénye lépett életbe Csehországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csehországban az év első napjaiban több száz elítélt került szabadlábra.Az új büntetőtörvénykönyv szerint változott a törvénysértések megítélése.

Elsősorban azokat engedték ki a cseh börtönökből, akiket olyan tettekért ítéltek szabadságvesztésre, melyek az új büntetőtörvény szerint már nem minősülnek bűncselekményeknek, hanem csupán kihágásnak vagy szabálysértésnek.

Bár a cseh igazságügyi minisztérium pontos adatokat nem hozott nyilvánosságra, a cseh lapok becslése szerint az év első napján több mint ötszáz elítélt hagyhatta el a börtönöket. Az új törvény szerint nem minősül már bűncselekménynek, ha valaki jogosítvány nélkül vezet járművet, és enyhébb lett az orvvadászat megítélése is, még a visszaesők esetében is.

Több ezer elítélt büntetése enyhítésére számíthat, ügyük felülvizsgálata azonban hónapokig is eltarthat.Az új büntetőtörvénykönyv szigorította a súlyos bűncselekmények, főleg a testi sértés, az emberölés és a gyilkosságok megítélést.

Az új Btk. bevezetésével életbe lépett Európa egyik legenyhébb drogtörvénye, amely értelmében már nem számít bűncselekménynek, ha valaki kevesebb, mint 15 gramm marihuánát vagy egy gramm kokaint tart magánál. A cseh kormány decemberben határozta meg, hogy pontosan mekkora mennyiség számít egy bizonyos kábítószerből "csekély mennyiségnek", amelynek birtoklása csak szabálysértésnek számít.