A németek nem spóroltak a szilveszteren

Infostart
2010. január 1. 13:41
Németországban a pénzügyi válság sem a karácsonyi vásáron, sem pedig a szilveszteri előkészületen nem igen éreztette hatását. Tömegesen fogyott a pezsgő, a habzó bor, a lazac és más nyalánkság, a házi összejövetelek kulináris kellékei, no meg a petárda és röppentyű is, mert tűzijáték nélkül a németek el sem tudják képzelni az új esztendő beköszöntét, amit természetesen szinte kivétel nélkül mindenki társaságban ünnepel.

A német városokban szilveszterkor nem könnyű választani a parti és a kisebb klub-bulik kínálatából. De a színházak és hangversenytermek is különleges programokkal csalogatják azokat, akik nem akarnak otthon maradni, illetve baráti körben ünnepelni.

De komoly versenytárs számukra a tévé, mert a számtalan csatorna, ha máskor nem is, de Szilveszterre igyekszik kitenni magáért műsorkínálatával. A vendéglők is ízletes fogásokból összeállított menükkel csábítják az ínyenceket.

A legtöbb helyen ajánlatos volt időben asztalt rendelni, mert az éttermek jó része már hetekkel ezelőtt kifüggeszthette volna a táblát : szilveszterkor minden hely foglalt. Az egyetemi reformok ellen tiltakozó diákok, akik számos helyen már hetek óta megszállva tartották a főiskolák dísztermeit, titokban szintén szilveszteri partira készülődtek, tucatszámra rendeltek habzó bort, de a rendőrség ezt megszimatolta és állítólagos szószegésre hivatkozva az év utolsó munkanapján kipenderítette az egyetemi aulákból a tüntető diákságot.

A fiatalok felháborodás nem tartott sokáig, hamar rájöttek, hogy a tiltakozó akciók helyett szilveszteri bulira készülő társaik már gondoskodtak jól fűtött helyiségekről, ahol zeneszó mellett, kellemes körülmények között köszönthetik az új évtizedet. Mert a diákság körében is elterjedt az a hit, hogy ahogyan az évet elkezdjük, úgy is fog folytatódni az esztendő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást