eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Beteget jelentettek - többen, mint valaha

Németországban a statisztikai adatok rögzítésének megkezdése óta sohasem volt annyira alacsony a betegség miatt távolmaradó alkalmazottak száma, mint a végéhez közeledő évben. A dolgozók - átlagosan - a kötelező munkaidő alig 3 százalékát töltötték táppénzen.

Az elmúlt esztendőben egy német alkalmazott átlagosan csaknem hét és fél napot maradt otthon betegség miatt. Ez rekordnak számít az ide vonatkozó statisztikák feljegyzésének bevezetése óta.

Megfigyelők szerint a pénzügyi válságból eredő súlyos gazdasági helyzet miatt az alkalmazottak csak komoly betegség esetén merik igénybe venni a táppénz lehetőségét. Még tíz évvel ezelőtt is közel másfél százalékkal volt magasabb a távolmaradások aránya egészségügyi okokból.

A nürnbergi központi munkaügyi hivatal közlése szerint az alkalmazottak körében fokozódik az állás elvesztésétől való félelem és így sokan még lázasan is megjelennek munkahelyükön, ezt azonban az egészségügyi minisztérium több nyilatkozatban is ostorozta, mert a beteg alkalmazottak járványok terjesztői lehetnek, ami jóval nagyobb kárt okoz a nemzetgazdaságnak, mint az egyes dolgozók átmeneti távolmaradása.

Nemekre lebontva a nők némileg többet hiányoztak, mint a férfiak. A legtöbb táppénzes általában hétfőn maradt távol munkahelyétől, a hónapokat véve alapul pedig az április bizonyult a betegségek időszakának.

A legtöbben izom- és csontfájásra, sérülésekre vagy légúti panaszokra hivatkozva jelentettek beteget.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×