eur:
394.48
usd:
369.79
bux:
65230.38
2024. április 19. péntek Emma

Németország kételyei az afganisztáni jelenlét kapcsán

Berlinben a külügyminiszter a jövő hónapra tervezetett nemzetközi Afganisztán-értekezlet bojkottálását helyezte kilátásba, ha azon a katonai jelenlét kérdése lesz a fő téma. Nyilatkozatát megelőzően a védelmi miniszter pedig síkra szállt amellett, hogy határozzák meg az Afganisztánba vezényelt német erők kivonásának időpontját.

Guido Westerwelle egy interjúban közölte, hogy csak akkor vesz részt a januárban esedékes nemzetközi Afganisztán-konferencián, ha azon a békés kibontakozást elősegítő politikai és gazdasági javaslatok is napirendre kerülnek. Mint a külügyminiszter fogalmazott, nem látja értelmét a találkozónak, ha ezen csupán a csapaterősítés ügyét vitatják meg.

Ez lényegében válasz Obama elnöknek is, mert az amerikai kormány a közelmúltban az Afganisztánba vezényelt német egységek létszámának emelését sürgette. Westerwelle az interjúban egészségesnek nevezte, hogy a németek fenntartással élnek a német hadsereg külföldi feladatvállalásával szemben.

Hasonló szellemben nyilatkozott a védelmi miniszter is, aki javasolta a kormánynak, hogy határozza meg az Afganisztánba vezényel német alakulatok hazarendelésének időpontját.

Karl-Theodor zu Guttenberg szerint pontosan meg kell határozni azt is, hogy mi az afganisztáni német jelenlét célja. A védelmi miniszter a számos polgári áldozatot követelő kunduzi incidenssel kapcsolatos ellentmondásos nyilatkozatai ellenére az egyik legnépszerűbb berlini politikus.

Noha a tavaly szeptemberi kunduzi légitámadás körüli vitában az ellenzék Guttenberg haladéktalan lemondását követelte, a lakosság elsöprő többsége a védelmi miniszter mellett foglal állást és a legfrissebb közvélemény-kutatás kimutatása szerint amíg esetleg be nem bizonyosodik, hogy Guttenberg szándékosan hazudott Kunduzzal kapcsolatban, addig töretlenül növekedni fog népszerűsége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×