A hagyományőrző német család karácsonykor libasültet eszik. Ez azonban nem jelenti, hogy a háziasszony már szentestére elkészíti a libát, mert sok helyen éppen a gyertyagyújtás és ajándékozás idején a magyar sültkolbászra emlékeztető, errefelé virslinek nevezett, könnyen elkészíthető főételt tálalnak fel burgonyasalátával. A libasült - gombóccal és vöröskáposztával - az ünnep első napján kerül az asztalra.
Sokfelé a ponty a közkedvelt karácsonyi főétel, amelyet főtt burgonyával tálalnak. Az ünnep során egzotikus ételeket is felszolgálnak, egyre nagyobb érdeklődés nyilvánul meg a távoli országok ínyencségei iránt. Az alapanyagok beszerzése nem jelent problémát - a nagyobb élelmiszer-áruházak külön részleget létesítettek az idegen ízek kedvelői számára. Igaz, az ilyen ételek elkészítése nemcsak munka-, hanem költségigényes is.
Az immár több mint egy éve érezhető gazdasági válság - egyelőre legalábbis - alig éreztette hatását az év végi ünnepek étel- és italfogyasztása terén. Közvélemény-kutatási adatok szerint a németek 8 százaléka idén némileg kevesebbet adott ki a karácsonyi ételekre, mint tavaly, viszont 10 százalék nyíltan bevallotta, hogy ezúttal nagyobb összeget fordított az ünnepi menüre, mint egy évvel ezelőtt. A válaszadók elsöprő többsége arra a nézetre helyezkedett, hogy egyelőre inkább a hétköznapokon kezdi meg a garasoskodást, a karácsonyt változatlanul roskadozó asztal mellett szeretné megünnepelni.