eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Angliában repterek zárnak be a havazás miatt

Angliába is beköszöntött a tél. Mivel a britek nincsenek felkészülve komoly havazásra, a most lehullott, helyenként húsz centiméteres hó nagy közlekedési fennakadásokat és sok balesetet okozott, két repülőtér, a gatwicki és a lutoni, ideiglenesen nem fogad járatokat.

Londonban kék az ég és süt a nap, a belvárosban és az utakon elolvadt a hó, a háztetőkön és a kertekben még nem, de Dél-Kelet és Észak-Kelet Angliában csütörtök este helyenként húsz centi is lehullott, tehát nagy közúti fennakadások vannak. A British Airways légitársaság alkalmazottainak a karácsonyt és szilvesztert is magába foglaló, tizenkét napos sztrájk-fenyegetése bírósági döntés következtében elhárult, egymillió utas ünnepét végül nem rontja el, de a Mikulás megrázta a szakállát és a London légi forgalmát kisegítő két nagy repülőtér, a fapadosok két légikikötője: Luton és Gatwick egyelőre nem fogad járatokat. A leszállópályák jégtelenítése folyamatban van.

Mivel Anglia nincs felkészülve ilyen szokatlan méretű havazásra, kevés a hóeke és a sózó autó, az autópályákon káosz alakult ki. Ráadásul a briteknél ismeretlen a téli autógumi, tehát százával csúsznak egymásba vagy az árokba a gépkocsik. Az A 21-es autópályán keresztbefordult és megrekedt egy kamion, tehát sokan kényszerültek arra, hogy a behavazott úton, a gépkocsijukban éjszakázzanak. Mintegy 600 esetben szállt ki a rendőrség közúti incidensekhez. Az AA autóklub szerint sok helyen csak hat napra elegendő sóval rendelkeznek a helyi hatóságok.

Kent, Hertfordshire és Suffolk megyékben a hó miatt több száz iskolában szünetel pénteken a tanítás. Ascotban elmarad a szokásos karácsony előtti falkavadászat.

A meteorológiai előrejelzés szerint újabb hóesés várható, különösen Anglia északi részén, de meleg légáramlat közeleg, tehát minden valószínűség szerint nem lesz fehér karácsony.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×