Angliában repterek zárnak be a havazás miatt

Infostart
2009. december 18. 13:00
Angliába is beköszöntött a tél. Mivel a britek nincsenek felkészülve komoly havazásra, a most lehullott, helyenként húsz centiméteres hó nagy közlekedési fennakadásokat és sok balesetet okozott, két repülőtér, a gatwicki és a lutoni, ideiglenesen nem fogad járatokat.

Londonban kék az ég és süt a nap, a belvárosban és az utakon elolvadt a hó, a háztetőkön és a kertekben még nem, de Dél-Kelet és Észak-Kelet Angliában csütörtök este helyenként húsz centi is lehullott, tehát nagy közúti fennakadások vannak. A British Airways légitársaság alkalmazottainak a karácsonyt és szilvesztert is magába foglaló, tizenkét napos sztrájk-fenyegetése bírósági döntés következtében elhárult, egymillió utas ünnepét végül nem rontja el, de a Mikulás megrázta a szakállát és a London légi forgalmát kisegítő két nagy repülőtér, a fapadosok két légikikötője: Luton és Gatwick egyelőre nem fogad járatokat. A leszállópályák jégtelenítése folyamatban van.

Mivel Anglia nincs felkészülve ilyen szokatlan méretű havazásra, kevés a hóeke és a sózó autó, az autópályákon káosz alakult ki. Ráadásul a briteknél ismeretlen a téli autógumi, tehát százával csúsznak egymásba vagy az árokba a gépkocsik. Az A 21-es autópályán keresztbefordult és megrekedt egy kamion, tehát sokan kényszerültek arra, hogy a behavazott úton, a gépkocsijukban éjszakázzanak. Mintegy 600 esetben szállt ki a rendőrség közúti incidensekhez. Az AA autóklub szerint sok helyen csak hat napra elegendő sóval rendelkeznek a helyi hatóságok.

Kent, Hertfordshire és Suffolk megyékben a hó miatt több száz iskolában szünetel pénteken a tanítás. Ascotban elmarad a szokásos karácsony előtti falkavadászat.

A meteorológiai előrejelzés szerint újabb hóesés várható, különösen Anglia északi részén, de meleg légáramlat közeleg, tehát minden valószínűség szerint nem lesz fehér karácsony.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást