Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb zaklatója akadt Berlusconinak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Olaszországban továbbra sem nyugodnak a kedélyek a Silvio Berlusconi elleni hétvégi támadás után. Ezúttal a kórházban lábadozó miniszterelnök szobájába próbált behatolni egy újabb, pszichés zavarokkal rendelkező férfi. Közben a sajtóban és az interneten szócsatákat vívnak Berlusconi ellenségei és támogatói.

A vasárnapi, milánói támadás egyik eredménye az volt, hogy slágercikké vált a Milánói dóm fémmakettje. Egy ilyen emléktárgyat vágtak hozzá a nagygyűlésen Silvio Berlusconihoz, akinek eltört az orra és két foga.

A támadó, akit pszichés állapota miatt többször is kezeltek már, azóta bocsánatot kért.
Massimo Tartaglia elektronikai mérnök azonban bevallotta azt is: gyűlöli a miniszterelnököt, mert az úgymond "tönkreteszi az országot". Apja elmondta, hogy fia antidepresszánsokat szed. Most akár öt év börtönre ítélhetik "hivatalos személy elleni erőszak" miatt, vagy pszichiátriai intézetbe zárhatják.

Berlusconi kórházi szobáját most egy másik, hasonló gondokkal küzdő férfi próbálta megközelíteni, hajnali kettőkor. A biztonsági intézkedések ellenére a 26 éves torinói fiatalember feljutott a kórház 7. emeletére, ahol a miniszterelnök szobája található. A behatoló az alagsori garázsban parkolta le kocsiját, majd lifttel felment a 7. emeletre. A rendőröknek később azt mondta: üdvözölni akarta a miniszterelnököt, és nem akarta bántani.

Az orvosok egy nappal meghosszabbították Berlusconi kórházi kezelését és megtiltották neki, hogy három hétig nyilvános eseményeken vegyen részt.

Közben az olasz politikai és közélet továbbra is forrong az eset miatt. Az már a támadás előtt sem volt titok, hogy az ország polarizálódott. Azt követően, hogy a Berlusconi véres arcát mutató képek bejárták a világot, a közösségi oldalakon, például a Facebookon új csoportok tűntek fel, amelyek hősként ünnepelték a támadót, Massimo Tartagliát. Az egyik ilyen csoportnak 60 ezer tagja lett hirtelen, de a Facebook végül törölte azt. Emellett feltűnt két, "hamisnak" nevezett oldal, amely a Berlusconi pártját fogta: az egyiknek 380 ezer, a másiknak csakneml kétmillió tagja volt.

A miniszterelnököt bíráló felhasználók egy része szerdán arra ébredt, hogy Berlusconi-párti oldalakra irányítják át őket. A BBC idézett egy-egy bejegyzést a két tábor képviselőitől. Az egyik úgy szólt, hogy "halál Berlusconira", a másik pedig úgy, hogy "kommunisták vérében akarom mosni a lábam".

Roberto Maroni olasz belügyminiszter korábban már azzal fenyegetőzött, hogy letiltatja a gyűlöletbeszédet az interneten. Kérdés azonban, képes lenne-e az olasz állam ellenőrizni az internete és megszüntetni oldalakat, hacsak nem akar úgy fellépni, mint a kínai cenzorok.