eur:
394.86
usd:
371.69
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

"Ha az éghajlat egy kapitalista bank lenne, már rég megmentették volna"

Két nappal azelőtt, hogy az állam- és kormányfők is megérkeznének a koppenhágai klímacsúcsra, még mindig nincs közös álláspont az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentéséről. A tárgyalásokat a napirendről folytatott vita, és néhány ország keménykedő magatartása fékezte. Afrika viszont engedett a Nyugatnak. Mindeközben az utcákon a tüntetők ismét összecsaptak a rendőrökkel.

Maximum 2 fokos hőmérsékletemelkedés, avagy 450 per millió részecske üvegházhatású gáz az atmoszférában - az ENSZ Kormányközi Bizottsága szerint ezek azok a számok, amelyek betartásával elkerülhetőek lennének a klímaváltozás legsúlyosabb hatásai. A Nemzetközi Energiahivatal szerint a cél tartható lenne, ha a klímacsúcson résztvevők feljebb tornásznák vállalásaikat: az Egyesült Államoknak a jelenlegi 4-ről 18, az EU-nak 20-ról 27, Kínának pedig 47 százalékra kellene emelnie ígéretét arról, hogy mennyivel csökkenti az üvegházi gázemissziót.

Csakhogy Koppenhágában pár nappal a konferencia vége előtt nem a megállapodás irányába haladnak a dolgok. Még a klímaharcban élenjáró EU is bekeményített, és azt mondja, egyoldalúan nem fog áldozatot hozni. Obama amerikai elnök kezét megköti a Kongresszus késlekedése, bár a Koppenhágába menesztett korábbi demokrata elnökjelölt, Kerry szenátor azt mondta: áprilisra meglesz a klímatörvény. A kormányzó demokraták között sincs azonban olyan politikus, aki ki merne állni például Nyugat-Virginia állam népe elé és azt mondani: bezárják a szénbányákat, mert azok gyorsítják a klímaváltozást.

Közben a koppenhágai pódiumon Hugo Chavez venezuelai elnök ostorozta a Nyugatot, és azt mondta: ha az éghajlat kapitalista bank lenne, már rég megmentették volna.

Az alkura némi reményt az adott, hogy a klímaváltozás által különösen sújtott afrikai államok csoportja - ők csak az emisszió 3 százalékát produkálják, de itt él a Föld lakosságának 13 százaléka - engedményt tett a Nyugatnak. Az 52 ország korábban évi 400 milliárd dollárt akart úgymond azért, mert a főként a Nyugat által produkált klímaváltozás károkat okoz neki. Most azonban beéri majd 100 milliárddal.

Körvonalazódik a megegyezés arról is, hogy a nagy kibocsátók pénzt adnának a szegényebb államoknak a szén-dioxidot megkötő erdők és lápok megtartására.

A konferencia azonban azt is megmutatta, mennyire nehéz egy ilyen összetett témakörről folyó nemzetközi tanácskozáson még csak meghatározni is a napirendet. Az amerikai delegáció például sérelmezte az egyik szövegtervezetben a "kell" szót, és helyette a "kellene" szót akarja. A G77-es fejlődő csoport Kínával együtt viszont azért keménykedett, mert kész tervezeteket adnak nekik elfogadásra - és ezzel úgymond kihagyják őket az szöveg megfogalmazásából.

Rutinos tárgyalók azt mondják: a pókerjátszmára emlékeztető feszültség része az ilyen tanácskozásoknak, és változhat a helyzet, amikor pénteken megérkeznek a politikai nagyágyúk: Barack Obama amerikai elnök és Wen Csiapao kínai miniszterelnök.

Közben a koppenhágai Bella Center előtt a rohamrendőrség könnygázzal és gumibotokkal oszlatta a tüntetőket, akik meg akarták rohanni a tárgyalások színhelyét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×