Egyre veszélyesebb az utcákon sétálni Franciaországban

Infostart
2009. december 16. 20:10
Az egész országra kiterjedő hajtóvadászatot indít a fegyvercsempészek ellen a francia belügyminiszter. Brice Hortefeux ezt azt követően jelentette be, hogy a délkelet-franciaországi Lyon városában eddig ismeretlen tettesek fényes nappal a nyílt utcán géppisztollyal lelőttek egy 12 éves kisfiút. Az utóbbi időben gyakorlatilag nem telik el hét legalább egy fegyveres támadás nélkül Franciaországban, ami egyes vélemények szerint a körülmények fokozatos amerikanizálódását mutatja.

A lyoni eset, amely vasárnap történt, azért minősül különösen súlyosnak, mivel ez az első alkalom, amikor az elkövetők géppisztolyt használtak, a kisfiú testében ugyanis a boncolók tíz golyót találtak.

A rendőrség különösen aggasztónak tartja, hogy a negyed, ahol a tragédia történt nem számít "forró" helyszínnek, és hangsúlyozzák: az utóbbi időben a kábítószer-kereskedelem ellenőrzéséhez köthető erőszak mellett kifejezetten elszaporodtak az úgynevezett "becsületbeli leszámolások", amelyekben a felek immár a legkeményebb eszközök bevetésétől sem riadnak vissza.

Az eddigi vizsgálatok szerint a lelőtt kisfiú véletlenül éppen egy ilyen ügy helyínén tartózkodott, amikor a végzetes lövöldözés kitört. A helyzet komolyságát az is jól jelzi, hogy a belügyminiszter kedden személyesen látogatott a tetthelyre, és az áldozat családjával is találkozott. "Azért vagyok itt, hogy emlékeztessek: hazánkban életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtjuk a gyilkosokat" - mondta Brice Hortefeux, hozzátéve: azt kérte a kormányt megyei szinten képviselő prefektusoktól, hogy készítsenek részletes térképet a fegyverkereskedelem és csempészet által leginkább érintett területekről.

"Egy hónapon belül elkészülnek a jelentések, azt követően pedig országszerte konkrét akciókat fogunk indítani" - ígérte a belügyi tárca vezetője, aki szerint a fegyvercsempészet és az azzal összefüggő bűnözés mára komoly problémát jelent Franciaország számára, ezért a hatósági fellépés hatékonyabbá tételéhez törvénymódosításra is szükség van, a jelenlegi jogszabályok ugyanis szerinte nem büntetik eléggé ezt a típusú bűnözést.

A kérdés kifejezetten aktuális, a vasárnapi gyilkosság óta ugyanis újabb fegyveres akcióra került sor: kedden egy Párizshoz közeli településen szintén fényes nappal, az iskolája előtt lőttek rá ismeretlenek egy 16 éves fiúra, de szerencsére csak a térdén sebesítették meg. Azt megelőzően, nem egészen egy hete az észak-franciaországi Lille-ben történt egy tragédiával végződő fegyveres támadás, akkor egy kábítószer hatása alatt lévő férfi egy embert megölt, egy másikat pedig megsebesített, amikor vadászpuskájával lövöldözni kezdett.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást