Ahol a világon a legdrágább a tömegközlekedés

Infostart
2009. december 16. 14:20
London tömegközlekedése a legdrágább a világon, és január elsejétől ismét drágul. London hatalmas város, a metró- és buszvonalait zónákra osztották, és minél több zónára szól egy jegy vagy bérlet, annál drágább. Itt a bérletek kétszer annyiba kerülnek, mint például New Yorkban, Párizsban vagy Rómában.

A külföldi látogatókat csak az vigasztalhatja, hogy belvárosi használatra minden metróállomáson megvásárolható egy viszonylag olcsó, fénykép nélküli napijegy, a Travel card, ami korlátlan közlekedést biztosít buszon és metrón egyaránt, és ha ennek azt a fajtáját választják, ami csak a reggeli csúcsforgalom, tehát kilenc óra után érvényes, akkor a belső zónában akár éjjel fél egyig is öt font hatvanért utazhatnak, ami körülbelül 1 700 forintnak felel meg.

Egyébként egy út kerül jelenleg négy fontba, azaz majdnem 1 300 forintba. Három személynek, rövid útra, érdemesebb taxit bérelni.

2010. január elsején emelik a metrójegyek árát 3,9 százalékkal, az autóbuszjegyekét 12,7 százalékkal. A heti buszbérlet 16 font 60 penny lesz, mintegy 5 200 forint. Eközben a londoniak átlag heti keresete 627 font, átszámítva körülbelül 195 000 forint.

A hatvan éven felüliek és a rokkantak ingyen utazhatnak, de fényképes igazolványt kell kiváltaniuk a helyi önkormányzattól, tehát külföldi idősek nem részesülnek e kedvezményben, metrón még a vidékiek sem.

A londoni munkába járók helyzetén az úgynevezett Oyster card, azaz osztrigakártya segít, amit egy másodperc alatt olvas le a metróállomások vagy az autóbuszsofőrök kagyló alakú, elektronikus automatája. Ezzel, belső zónában, mintegy 550 forintnak megfelelő összegre csökkenthető egy belvárosi út ára London tömegközlekedési eszközein.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást