eur:
394.02
usd:
364.82
bux:
65490.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A tokiói reptéren ragadt a kínai Tom Hanks

Hetek óta a tokiói reptéren él jogi huzavona miatt egy kínai ellenzéki aktivista. A férfi története sokban hasonlít a Terminál című Tom Hanks-filmre, amelyben egy kelet-európai turista ragad egy amerikai repülőtéren. Különbség azonban, hogy a kínai férfi, - ha nagyon akarna - akkor elmehetne.

Feng Csenghu november eleje óta a tokiói Narita reptér lakója. Egy padon alszik kapuk és az útlevélellenőrző pultok között, a közeli wc-ben mosakszik. Élelmet az elhaladó utasok adnak neki. A külvilággal mobiltelefonján és laptopján tartja a kapcsolatot - számolt be a történetről a Times.

Feng úr azonban nem a körülmények áldozata, mint Tom Hanks a Terminál című filmben - melynek története az, hogy hogyan barátkozik össze egy amerikai reptérnek a világ minden tájáról érkezett dolgozóival egy ott ragadt kelet-európai turista.

Az 55 éves kínai férfi közgazdász és jogász, mellesleg pedig a kínai kormány hangos bírálója. Az ottalvós reptéri tüntetés - a tiltakozószlengben a "sleep-in" - az ő ötlete volt, mert így akar demonstrálni az emberi jogok kínai helyzete miatt.

"Most szenvedés az életem, de ez a dolog nem csak rólam szól. Soha nem érzem magam magányosnak, mert nagyon sok ember támogat" - mondta a Timesnak a repülőtéren. Feng egyike az úgynevezett "petíciósok" új mozgalmának, akik Kínában a különböző sérelmek miatt levelekkel bombázzák a hatóságokat.

Állítása szerint 20 éven át zaklatták, és vádolták meg "felforgató" és "illegális üzleti" tevékenységgel. Három évre még börtönbe is zárták. A sanghaji férfi idén újra hetekre rács mögé került, ügyvédje és családja sem látogathatta meg.

Amikor kiengedték, úgy döntött, hogy meglátogatja Japánban élő nővérét. Júliusban, amikor visszatért Kínába, a hatóságok visszaültették a gépre. Ez még kétszer megismétlődött, és további négy alkalommal nem is engedték felszállni a Kínába induló repülőre.

November elején már kész terve volt, amikor visszaküldték Naritára: leült az útlevélellenőrzésnél található padra és azóta is ott tartózkodik. A reptéri dolgozók napokig nem adtak neki enni, viszont az ott áthaladó légiszemélyzet ismerősévé vált, akik étellel látják el. A hatóságok nem tudják kidobni, mert jogilag nincs japán területen. Viszont minden nap kap egy szigorú levelet arról, hogy lépjen be az országba.

Közben a reptéri dolgozók is megbarátkoztak vele, az egyik például beosztotta, hogy mikor, kinek ad majd médiainterjúkat. Az ügy Japán számára is kínos, mert szeretné javítani kapcsolatát Kínával. Feng azonban nem hajlandó belépni, így azzal tölti az időt, hogy a Twitter oldalon kommunikál támogatóival és válaszol a naponta kapott 1500 e-mail némelyikére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×