eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egymásra mutogatnak fejlettek és fejlődők Koppenhágában

Kedden már az ENSZ-főtitkár részvételével folytatódik Koppenhágában a nemzetközi klímakonferencia. Ban Ki Mun arra figyelmeztetett, hogy katasztrofálisan végződhet a tárgyalás és nincs sok idő - azt követően, hogy a fejlődő országok egy csoportja öt órán át bojkottálta az ülést.

A hétvégén a tüntetők és a rendőrök csatája vonta magára a figyelmet Koppenhágában, most pedig az, hogy a fejlődő országok egy része egy időre felállt a tárgyalóasztaltól. Kína azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy trükköket alkalmaz és Pekingre akarja majd kenni, ha nem sikerül nemzetközi alkut kötni.

Hétfőtől már a környezetvédelmi miniszterek is csatlakoztak a tárgyalóküldöttekhez, és kénytelenek voltak elismerni, hogy hatalmas előrelépés szükséges, ha a tárgyalások második hetének végére valamilyen alkut akarnak kötni.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azzal próbált hatni rájuk, hogy Koppenhágába való elindulása előtt, még New Yorkban katasztrófa képét vázolta fel - arra az esetre, ha kudarcot vallanának a tárgyalások.

Az, hogy mennyire kiszámíthatatlan az alkudozás, melynek egyik célja, hogy az évszázad végéig ne emelkedjen több mint 2 Celsius-fokkal a Föld átlaghőmérséklete, jól mutatja, hogy a fejlődő országok hétfőn öt órára elhagyták a tárgyalócsoportokat. Csak akkor tértek vissza, amikor garanciát kaptak, hogy továbbra is téma marad a kiotói jegyzőkönyv jövője.

Gyanúsítgatások

A hamarosan lejáró megállapodás szén-dioxid-kibocsátási határértékek betartására kötelezi a fejlett országokat - a dokumentumot elutasító, és a világ egy főre eső legnagyobb emissziójáért felelős Egyesült Államok kivételével. Összértékben immár Kína bocsátja ki a legtöbb üvegházi gázt, de Peking azt mondta: ha őt akarják majd hibáztatni, az a fejlett államok cselszövése lesz.

Sok fejlődő - és ezért az éghajlatváltozás miatt súlyosan érintett - ország mélyen gyanakvó a Nyugattal szemben, amelyről az aktivisták és a kormányfők retorikája ellenére is azt tartja, hogy ki akarja játszani őket Koppenhágában. Az úgynevezett G77-es fejlődő csoport egyik tárgyalóbiztosa, Bernarditas Muller is azok között volt, akik megvádolták az elnöklő Dániát, hogy kulcsfontosságú találkozókból zárta ki a szegényebb országokat.

Az ENSZ új jelentése szerint az idén 58 millió embert érintett 245 természeti csapás, ezek kilencven százaléka az éghajlat változás miatt szélsőségesebbé vált időjárás eredménye volt.
Hétfőn a konferenciára igyekvők azonban éppenséggel nem a felmelegedést, hanem a hideget tapasztalhatták meg, amikor a rendőrség megszigorította az ellenőrzést és ezért órákon át nem tudtak bejutni a konferencia központba. Mivel a komplexum zsúfolásig megtelt, drasztikusan csökkentik a civilszervezetek belépési jogát a hét folyamán, és így több ezer aktivista nem mehet majd be az épületbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×