eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk

Belefulladhat adósságaiba Görögország

Idegesen reagáltak a tőzsdék a görög miniszterelnök hétfői bejelentésére, amelyben elismerte, hogy országa súlyos adóssággondokkal küszködik. George Papandreu drámai módon úgy fogalmazott, hogy Görögország "elsüllyedhet az adósságban".

Az athéni tőzsdeindex zuhanással, a szakszervezeti vezetők pedig harcias szólamokkal fogadták Papandreu görög miniszterelnök hétfői beszédét, amelyben kemény megszorító intézkedéseket jelentett be, és közölte, hogy fokozni fogja a korrupció elleni harcot.

A nemzetközi pénzpiacok egy ideje már rizikósnak tartják Görögországot, amelynek adóssághelyzete miatt más megszorult országokat is néha vele egy kalap alá vesznek az óvatos befektetők. Az esetleges görög fizetésképtelenség miatti aggodalmak nyomán 255 bázispontra emelkedett az Európában viszonyítási alapnak tartott német államkötvény és a tíz éves lejáratú görög állampapírok hozamának különbsége.

Papandreut mindkét nagy érdekcsoport ellenséges lépésekkel vádolja: a görög miniszterelnök például közölte, hogy a súlyos adóssághelyzet ellenére, a közalkalmazottak jövőre fizetésemelést kapnak. Annak dacára azonban, hogy 90 százalékos adót vetett ki a bankárok prémiumára, és a magáncégeknél megtiltotta a vezetői prémiumokat, a szakszervezetek harcra készülnek. A befektetők pedig beszéde után is szabadulni próbáltak a görög állampapíroktól.

Bár Görögország az eurózóna tagja, nemzeti össztermékéhez viszonyított államadóssága a négyszerese annak, ami az eurótagság feltétele, és amit például az EU új, kelet-európai tagjaival keményen betartatnak. Papandreu azt ígéri, hogy egy év alatt 12,7 százalékról, 4 százalékra faragja le a deficitet, azzal, hogy úgymond "visszafogja a pazarlást".

Az athéni kormány lépései nyomán jövőre szinte alig vesznek majd fel új dolgozókat, ezzel párhuzamosan keményebben fellépnek az üzemanyag-csempészet és az ingatlanspekuláció ellen, és júniusban jelentik be az összeomlás szélére került nyugdíjrendszer reformját.

Becslések szerint a görög államadósság hamarosan a GDP 124 százalékával lesz egyenlő, ami a legmagasabb arány az eurozónában. Emiatt a görög állampapírokat a múlt héten leminősítette az egyik hitelminősítő intézet, és hasonló lépéssel fenyeget a Standard & Poor's is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×