eur:
394.91
usd:
371.5
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Klímaváltozás: a németek még a húsfogyasztást is csökkentenék

A német kancellár feltételekhez kötötte az uniós klímavállalásokat. Angela Merkel úgy vélte, hogy Európa számára az üvegházhatást okozó gázok akár 30 százalékos csökkentése is elképzelhető, ha a világ más régióiból is megfelelő hozzájárulások lesznek.

A koppenhágai klímacsúcs résztvevőinek ezen a héten kell dűlőre jutniuk a hosszú távú környezetvédelmi intézkedések meghozatalában. Erre utalva a kancellár az Európai Unió nevében készségesnek mutatkozott az üvegházhatást kiváltó gázok akár 30 százalékos csökkentésére is, feltéve, ha más országok is hasonló erőfeszítéséket tesznek.

Egy sajtóinterjúban Angela Merkel rámutatott arra, hogy a kitűzött klímacélok elérése a következő évtized során több mint 300 milliárd euróval terhelnék meg a német gazdaságot, azonban nem titkolta azt sem, hogy a környezetvédelmi beruházások a termelésben is nagyobb hatékonysághoz, továbbá alacsonyabb energiaköltségekhez vezet, ami elősegítheti gazdasági növekedést.

A héten várható koppenhágai megállapodásokra utalva leszögezte, kormánya nem fogja megengedni, hogy egyes országok ne tegyenek semmit a klímaváltozás ellen, és még munkahelyeket is elszipkázzanak, miközben Németország és más fejlett európai országok konkrét környezetvédelmi intézkedéseket foganatosítanak.

Friss közvélemény-kutatási adatok szerint a németek túlnyomó többsége kész a mindennapi életben korlátozásokat vállalni a széndioxid-kibocsátás és ezáltal a további felmelegedés megakadályozására.

Ennek érdekében a válaszadók 80 százaléka a környezetvédelem erősítése érdekében hajlandó lenne mérsékelni az autóhasználatot, kevesebbet utazna repülővel és még a húsfogyasztást is csökkentené.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×