eur:
393.83
usd:
365.36
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Merkel segítséget ígért Görögországnak

A Brüsszelben tartott uniós csúcsértekezlet hivatalos napirendjén ugyan nem szerepel Görögország válságos pénzügyi helyzete, a színfalak mögött azonban Athén megsegítéséről is sok szó esik. Erre utal a német kancellár nyilatkozata is, amelyben segítséget ígért Görögország gazdaságának talpra állításához.

Angela Merkel Brüsszelben kijelentette, Európa nem nézheti közömbösen Görögország válságát. A kancellár szerint valamennyi tagállam felelősséget kell érezzen a többiek iránt, így az Európai Uniónak támogatást kell nyújtania Athénnak a válság legyőzéséhez.

Merkel nem titkolta, hogy ez valamennyi tagország érdeke, mert ha valamely uniós államban válságosra fordul a helyzet, ezt az egész EU megérzi.

A német kancellár nem először lép fel egy válság által sújtott uniós tagállam szószólójaként - néhány évvel ezelőtt ugyanis éppen a magyar gazdaság érdekében lépett fel közvetítőként nagy összegű nyugati hitel folyósítására.

A kancellár Görögországgal kapcsolatban azonban hangsúlyozta, hogy nem szabad dramatizálni a helyzetet, mert más uniós tagoknak is vannak komoly nehézségeik. Hasonló szellemben nyilatkozott Jean Claude Juncker luxemburgi kormányfő is, aki az Európai Unió legmagasabb pénzügyi tisztségének várományosaként úgy vélte, Görögországot nem fenyegeti fizetésképtelenség.

Juncker viszont egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy szükségesnek tartaná-e uniós támogatás biztosítását Athén több mint 350 milliárd eurós államadósságának visszafizetéséhez, ha az összeg törlesztésében újabb nehézségek lépnének fel.

Az alighanem legtekintélyesebb nemzetközi független pénzügyi ellenőrző szerv, a Fitch Ratings a hét elején minősített le Görögországot, azzal érvelve, az ország Európában a legnagyobb mértékű költségvetési hiányt halmozta föl, és kérdéses, hogy Athén vissza tudja-e fizetni a kölcsönét.
Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök a csúcstalálkozós megkezdése előtt hangoztatta, hogy számít az EU erős támogatására az ország kilábalási programjához és ígéretet tett átfogó reformokra, amelyekkel megpróbálják kiküszöbölni a gazdasági gondokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×