Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Százmilliárdos hitelt készül felvenni a német kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legalább százmilliárd euró újabb hitel felvételét tervezi a német kormány jövőre - erősítette meg Berlinben a pénzügyminiszter. Emiatt a költségvetési hiány eléri majd a nemzeti össztermelés hat százalékát, ami éppen a duplája a valutaegységbe tömörült országokra érvényes előírásnak.

Wolgang Schäuble abból indul ki, hogy jövőre a költségvetési hiány pótlására az államnak legalább 100 milliárd euró újabb hitelt kell felvennie. A pénzügyminiszter szerint az állami kiadások a takarékossági intézkedések ellenére is bő tíz százalékkal emelkednek és megközelítik majd a 326 milliárd eurót, szemben a 239 milliárd euróra becsült bevétellel.

Így Németország jövőre ismét vét az euróövezetre érvényes szabály ellen, amely előírja, hogy a valutaegységet alkotó országokban a költségvetési hiány nem lépheti túl a nemzeti össztermelés három százalékát.

Mindez erősen befolyásolja a kormány adócsökkentési tervének megvalósítását, amelyre még a választási kampányban tett ígéretet. A szövetségi törvényhozás alsó háza ugyan már megszavazta a tervet, hátra van még azonban a tartományok képviselőiből álló felsőháznak tekinthető Bundesrat döntése.

Angela Merkel kancellár kabinetjének az összes szövetséges tartományi kormányzat támogatására szüksége lesz, ez jelenleg korántsem tűnik garantáltnak. Az ellenállás forrása, hogy a 2010 januárjától életbe lépő, a vállalkozásoknak és családoknak összesen 8,5 milliárd eurónyi tehermentesítést jelentő intézkedések következtében a tartományok és önkormányzatok várhatóan évi 3,9 milliárd eurónyi bevételtől eshetnek el.

A Bundesrat támogatás biztosítására a kormány vasárnapra válságtalálkozót hívott össze.