A maffiafőnök szerint Berlusconi nagyon megbízható volt

Infostart
2009. december 7. 18:20
Olaszországban őrizetben várja tárgyalását a maffia második számú vezetője. A hatóságok azt követően fogták el a férfit, hogy Silvio Berlusconi miniszterelnököt megvádolták azzal: kapcsolatokat tart fenn a maffiával.

Ránézésre nehéz elhinni, hogy Gianni Nicchi lenne a hírhedt olasz bűnszövetkezet második számú vezetője. A mindössze 28 éves férfit a szicíliai Palermóban vették őrizetbe, hírügynökségek szerint egy olyan lakásban, amely néhány száz méterre van a városi bíróságtól - mindez azt jelképezi, hogy az igazságszolgáltatás mennyire tehetetlen volt az elmúlt évtizedek során.

Õrizetbe vették a harmadik számú maffiavezetőt, a 74 éves Gaetano Fidanzatit is, akit az észak-olaszországi Milánóban fogtak el.

Érdekes módon egy nappal azután csapott le a rendőrség, hogy egy volt maffiatag vallomásában azt mondta: Silvio Berlusconi miniszterelnök szövetségeseinek is közük van a szervezethez. A tanú volt főnöke szavaira utalt, aki szerint Berlusconi és Marcello Dell'Utri szenátor "annyira megbízható volt", hogy ennek köszönhetően mindent megkapott tőlük, amit akart. A segítség nyomán "az egész ország" a kezükbe került - mondta beosztottja szerint a Giuseppe Graviano maffiafőnök.

Úgy tűnt, Berlusconi nem is tagadta, hogy a letartóztatásoknak közük van ahhoz, hogy maffiakapcsolatokkal vádolták meg: "Ez a legjobb válasz azoknak a felelőtlen embereknek a rágalmaira, akik sárdobálással foglalkoznak" - mondta a miniszterelnök, aki határozottan tagadta az ellene felhozott vádakat, és azt mondta: kormánya tett a legtöbbet az utóbbi 20 évben a szervezett bűnözés elleni harcban.

Olaszország maffia-ügyekkel foglalkozó ügyésze szerint, ha ilyen ütemben fogják el a bűnözőket, akkor hamarosan a 30 körözött maffiafőnök rács mögött lesz.

A most letartóztatott második számú maffiavezér, Giani Nicchi apja is a szervezet tagja volt, és tavaly 18 év börtönre ítélték. Az ifjabb Nicchit két éve elítélték és azóta bujkált, hasonlóan a Milánóban elfogott Fidanzatihoz, aki hosszú időn át a palermói Cosa Nostra egyik főnöke volt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást