eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vezérváltás a General Motorsnál

Távozik az amerikai General Motors autógyár vezérigazgatója, Fritz Henderson. A GM az utóbbi évben többször is vezető hír volt az óriáscég csődvédelmi eljárása, átalakítása és az Opel-eladása körüli ügyek miatt.

Újabb fejezet a General Motors-drámában: az igazgatótanács kiszorította és lemondásra kényszerítette Fritz Henderson vezérigazgatót. Az ok ugyanaz, amivel a GM eladósodását és majdnem-összeomlását magyarázták: nem elég gyors a változás. Henderson azzal is kivívta emberei haragját, hogy megkérdőjelezte társai döntéseit.

A Deutsche Welle azonban megjegyezte: az is közrejátszhatott a döntésben, hogy Henderson vitába került utódjával az Opel eladása kapcsán. Henderson volt az, aki tető alá hozta az ügyletet, amelynek során a Magna alkatrészgyártó és az orosz Szberbank vette volna meg a GM európai ágát. Az ügyletet azonban a cég meglepetésre leállította.

A vezérigazgatót Ed Whitacre, az AT and T kommunikációs óriás volt vezérigazgatója, jelenleg a GM igazgatótanácsának elnöke váltja fel.

Az amerikai média szerint teljesen váratlan volt a bejelentés: Henderson programjában ugyanis az szerepelt, hogy néhány órával később elmondja a Los Angeles-i autóshow megnyitóbeszédét. A GM helyzete stabilizálódott az utóbbi hónapokban az amerikai piacon, ahol 20 százalékos részesedést ért el. Ráadásul otthon és Ázsiában is növekedtek eladásai. Ugyanakkor az összes járműeladás két százalékkal alacsonyabb volt, mint tavaly ilyenkor.

Bár az amerikai kormány a cég egyik főrészvényese, az Obama kormányzat csak annyit mondott, hogy a döntést egyedül az igazgatótanács hozta meg, a Fehér Háznak ahhoz nem volt köze. A GM vezetése szerint a csődvédelem során áramvonalasított cég még mindig túl lassan reagál a piac változásaira. Úgy tűnik, az nem számított, hogy a vállalat a tervezettnél hamarabb akarja visszafizetni az amerikai kormány által folyósított, több milliárd dolláros áthidaló hiteleket.

A GM Európában 30 százalékkal akarja csökkenteni költségeit és ezért 10 ezer dolgozót bocsát el a jelenlegi 50 ezres állományból. Kedden a cég egy hónapot adott a szintén hozzá tartozó svéd Saabnak hogy vásárlót találjon magának, azután, hogy a Koenigsegg nevű svéd luxuskocsi gyártó elállt vásárlási szándékától. Ez azt jelenti, hogy az év végére eltűnhet az autózás világában legendásnak tartott svéd márka, mert a GM közölte: megszünteti, ha nem lesz vevő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×